El debat constitucional

L'aniversari de la Constitució certifica el bloqueig de la reforma

PSOE i PP evidencien la impossibilitat d'articular una majoria per reformar-la

4 min
Acte de celebració del 43 aniversari de la Constitució al Congrés

MadridMalgrat el sol que ha banyat l'acte del 43è aniversari de la Constitució aquest dilluns al matí al Congrés de Diputats, el fred ha sigut el veritable protagonista d'un acte que un cop més s'ha fet a l'aire lliure per la pandèmia. Unes baixes temperatures que s'han deixat veure en la vestimenta dels presents però que també han servit per refredar qualsevol opció d'encarar amb èxit una reforma constitucional. La jornada no ha fet sinó certificar que les posicions entre PSOE i PP segueixen petrificades als antípodes –també pel que fa a la renovació del Consell General del Poder Judicial– i que ni tan sols els socis del govern de coalició tenen un posicionament comú pel que fa a modificar la carta magna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El més matiner a fer palès aquest escenari ha sigut el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que ha definit la Constitució del 78 com un "vestit vell" que ha de ser "punt de partida i no de trobada". Asens no només ha defensat una reforma constitucional, sinó que ha posat damunt la taula la tensió dins el govern espanyol al voltant del tema replicant les paraules d'aquest diumenge de la ministra Margarita Robles, en què allunyava la idea d'una reforma. "Les [Constitucions] que no es poden reformar estan condemnades a morir", ha advertit Asens.

Tanmateix, el president de la formació lila al Congrés no ha volgut pecar "d'ingenuïtat". "Som conscients que la correlació de forces actuals [per reformar la Constitució] és desfavorable". El fet és que mentre des d'Unides Podem s'abandera la necessitat d'una reforma, el PSOE opta pel silenci. Just abans de l'acte institucional, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat parlar de reforma de la Constitució i en una breu atenció als mitjans s'ha limitat a dir que el text actual va aportar a Espanya "drets, llibertats, concòrdia, convivència i la nostra pertinença a la UE". De fet, aquest diumenge el mateix Sánchez assegurava des de Múrcia que l'actual text fixa el rumb de l'executiu. "El que hem de fer és cuidar la Constitució, i això significa complir fil per randa tots els articles de la Constitució, del primer a l'últim", ha defensat Sánchez en un dard també al PP, al qual acusa d'incomplir l'esperit constitucional bloquejant la renovació del Poder Judicial.

Gest de Batet

L'única picada d'ullet, fora d'Unides Podem i per part d'una dirigent del PSOE, a l'opció d'actualitzar la norma ha sigut de la presidenta del Congrés de Diputats, Meritxell Batet. "La Constitució és un acord que ha de viure cada dia per ser eficaç", ha dit Batet des de les escalinates del Congrés. Acompanyada de la majoria de ministres, així com dels presidents autonòmics i altres líders polítics, tret dels sobiranistes catalans i bascos, Batet ha defensat que cal "actualitzar i renovar l'esperit i el compromís original" de la carta magna espanyola, a més de "saber prolongar-lo i desenvolupar-lo amb nous acords" que en mantinguin "la vigència social diària".

Batet ha aprofitat l'ocasió per advertir que la Constitució "exigeix respecte i compliment". Per bé que la presidenta del Congrés ha apuntat que es pot estar en "desacord" amb algunes obligacions del text i voler-les "modificar", ha insistit que el seu compliment "no és qüestionable" mentre la carta magna actual estigui vigent i, de fet, ha advertit a la classe política que qui discuteix el compliment del text "pretén situar-s'hi per damunt".

En tot cas, en l'equació d'un "nou acord" per a una reforma de la Constitució és imprescindible ara per ara el PP, que ha deixat clar que de reformar la carta magna ni parlar-ne. "La Constitució no és el problema, sinó la solució", ha defensat el líder del PP, Pablo Casado, que ha carregat de nou contra el govern espanyol assegurant que és el que "més ha atacat" la Constitució els últims 40 anys i ha titllat de "revisionisme suïcida" l'actitud del PSOE i Unides Podem tant amb la Constitució com amb la Transició.

La idea, però, de trobar els de Casado en un debat així és gairebé impossible si es té en compte que a finals de setembre van ser ells qui, de bracet de Vox, van rebutjar fins i tot reformar el llenguatge de la Constitució per deixar d'anomenar "disminuïts" les persones amb discapacitat. Precisament, la presidenta del Congrés de Diputats ha aprofitat l'avinentesa per carregar contra el "populisme" de Vox i la "judicialització innecessària de la política", en referència al PP.

Bloqueig judicial

De fet, el consens entre PP i PSOE no arriba ni per a qüestions més urgents com la renovació del Consell General del Poder Judicial, que fa tres cursos polítics que està en funcions. Malgrat que els dos partits anunciaven a finals d'octubre el desbloqueig dels òrgans constitucionals, el bloqueig continua. Els contactes entre els dos partits són ara per ara nuls i fonts de la Moncloa expliquen que no hi ha hagut avenços. "Dos no ballen si un no vol", lamenten. De fet, ni la pressió de Brussel·les aquest setembre, que es va alinear amb els magistrats espanyols perquè PP i PSOE desencallessin la renovació del Poder Judicial, demanant no només una renovació dels càrrecs sinó també del sistema d'elecció, ha desencallat el bloqueig.

Amb tot, el Dia de la Constitució ha evidenciat el llarg camí cap a la reforma del text, i més quan el consens ampli és inexistent. Qui s'ha encarregat de recordar-ho ha sigut el nou president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano, que malgrat no voler-se mullar sobre la reforma de la carta magna, ha apuntat que "cal un context previ de distensió política, assumpció de reformes constitucionals comunes, saber què s'escull, per què es modifica i amb quins criteris".

stats