Crònica

Els presidents de la Generalitat a la llibreria que només ven llibres en català

Les Voltes celebra els seus 60 anys com a referent a Girona

2 min
Els presidents de la Generalitat Jordi Pujol, José Montilla i Quim Torra, entre moltes altres autoritats i assistents a la celebració del 60è aniversari de la llibreria Les Voltes a Girona

GironaVespre d’alt voltatge polític al Teatre Municipal de Girona, on s’han reunit sis presidents de la Generalitat (tres de manera telemàtica), amb l’absència lògica de Pasqual Maragall, al costat de centenars de persones i altres autoritats gironines. El 60è aniversari de Les Voltes, la llibreria que des del 1963 només ven llibres i revistes en català, ha estat l’excusa per evidenciar que encara hi ha consensos que poden reunir-los a tots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més enllà de parlaments, premis i homenatges, l’acte ha tingut també un vessant polític, amb la salut del català com una de les principals preocupacions. Jordi Pujol, que ha recordat la seva lluita clandestina d’adolescència als anys 50 i 60, ha avisat: “Tenim problemes molt seriosos que posen en perill la conservació de la nostra llengua i identitat com a país”. Aquesta és una de les preocupacions que fa temps que expressa el 126è president. El seu lema històric (“És català qui viu i treballa a Catalunya”) ja fa temps que ha incorporat “però sobretot qui accepta formar-ne part i, per tant, vol conèixer la seva llengua”.

Quim Torra, fill d’una generació que va viure la Transició, però que ja va créixer amb referents com Cavall Fort o els llibres de La Galera, ha coincidit amb Pujol: “La llengua és la identitat del país i si falla fallarà tot. Correm el perill d’entrar en un moment de desconstrucció nacional”.

José Montilla, tanmateix, rebaixa el to catastrofista i situa els problemes de l’ús del català en el context global d’incertesa: “No només està en crisi la llengua, també la democràcia o el sistema capitalista. Catalunya ha de saber jugar les seves cartes per enfortir les institucions i millorar les condicions del país”. 

Artur Mas, de viatge als Estats Units, i Pere Aragonès, que s’ha excusat per motius d’agenda, han enviat vídeos de felicitació, en què han lloat Les Voltes per la seva defensa com a punt de trobada del país. I, finalment, ha tancat les intervencions polítiques Carles Puigdemont, en directe des d’Estrasburg, rebut amb una llarga ovació del públic gironí que omplia el Municipal: “Durant aquests 60 anys Catalunya ha viscut una dictadura, un procés de democràcia il·lusionant, decepcions i conflictes, però Les Voltes ha resistit al peu del canó, sent no només una llibreria, sinó també un monument de país”. Al mes de maig, ja en farà 61.

stats