Política 14/02/2020

La Fiscalia s'oposa per primera vegada a les sortides dels presos polítics per anar a treballar

Fidel Cadena critica que es concedeixi als independentistes condemnats un "tercer grau encobert"

Montse Riart
3 min
La Fiscalia s'oposa per primera vegada a les sortides dels presos polítics per anar a treballar

BarcelonaPer primera vegada la Fiscalia es pronuncia sobre l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari a cinc dels nou presos polítics, que els permet sortir de la presó per anar a treballar, tenir cura d'un familiar o fer tasques de voluntariat, tot i que hi han de tornar cada nit a dormir. Ahir Jordi Cuixart va sortir de Lledoners per anar per primer cop a treballar en virtut d'aquestes sortides programades. Ara la Fiscalia ha demanat al jutjat de vigilància penitenciària que revoqui aquesta mesura. Una mesura que han defensat dos dels fiscals del Procés, Javier Zaragoza i Fidel Cadena, que aquest divendres han rebut una distinció a la Facultat de Dret de la Universitat de Saragossa, on impartien classes. En declaracions als mitjans, Cadena ha criticat que es concedeixi un "tercer grau encobert" als independentistes condemnats i ha defensat recórrer els permisos: "El que hem fet és actuar des de la legalitat, la imparcialitat i procurar el compliment i execució de les penes", ha apuntat.

A diferència dels escrits oposant-se als permisos de més de 72 hores del mateix Cuixart i de Jordi Sànchez, la Fiscalia no entra en arguments valoratius, com ara la manca de penediment, un argument que va tombar la jutge de vigilància penitenciària en el cas del permís de Cuixart. Sí que exposa, però, que el fet que s'apliqui un règim més flexible de presó a un condemnat per un delicte "greu" pot tenir un efecte poc exemplaritzant de cara a la societat i portar la ciutadania i els mateixos condemnats a pensar que la comissió d'un delicte com el de sedició surt barat. "La pena s'ha d'identificar per la societat i per l'afectat com una sanció efectiva, a fi de mantenir la confiança en l'estat de dret", argumenta la Fiscalia.

En un comunicat, Òmnium lamenta que la Fiscalia s'oposi a la mesura de sortides programades de Cuixart "per l'efecte exemplaritzant i intimidatori que ha de tenir la presó" sobre la societat i els condemnats. També acusa el ministeri públic de voler "reeducar" el president de l'entitat. "Cuixart no reeducarà la seva ideologia, per molt que el fiscal segueixi intentant coartar la seva llibertat de pensament i l'exercici de drets fonamentals", ha assegurat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri.

Poc justificat

Més enllà d'aquest punt, l'escrit de la Fiscalia es basa en arguments tècnics. El fiscal de vigilància penitenciària també alerta la jutge que les sortides programades de la presó de Cuixart no aporten res al seu programa de tractament. La Fiscalia retreu a la junta de tractament de Lledoners que no "especifica quins dèficits presenta l'intern, quina activitat en concret faria i per què aquesta influiria positivament en la superació d'aquests dèficits". Conclou que les sortides per anar a treballar de Cuixart "no tenen cap tipus de relació amb el delicte pel qual l'intern està complint condemna, i no es produeix cap efecte en el seu tractament", assegura el ministeri públic.

En aquest sentit, la Fiscalia recorda a la jutge que haurà d'avaluar l'aplicació de l'article 100.2 que Cuixart va cometre "un delicte contra l'ordre públic" i que "no es pot considerar que l'activitat laboral formi part del seu tractament" com per justificar que es faci més flexible el règim de segon grau.

De moment les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses han proposat l'aplicació d'aquesta mesura a cavall del règim de segon grau i el de tercer grau per a cinc dels nou presos polítics. A més de Cuixart, que ja està sortint de la presó per anar a treballar, se'n poden beneficiar l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, els exconsellers Dolors Bassa i Joaquim Forn i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez.

Contràriament al que passa amb els permisos penitenciaris de més de 72 hores, que no es poden gaudir sense autorització del jutjat de vigilància penitenciària, l'aplicació de l'article 100.2 és immediata, encara que després el jutge decideixi acabar-la revocant.

stats