Política 16/02/2023

Pressió a la mesa del Parlament pels premis de jubilació als funcionaris

Els comuns demanen una convocatòria de la mesa ampliada per donar informació sobre aquesta figura

2 min
Imatge de la mesa del Parlament actual, presidida per Alba Vergés.

Barcelona"No se'n poden rentar les mans". La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha anunciat aquest dijous que reclamarà la convocatòria d'una reunió de la mesa ampliada per demanar informació sobre els 3,9 milions d'euros que la cambra ha destinat a premis de jubilació per als funcionaris, tal com va destapar l'ARA. El partit lila, que considera aquests privilegis "escandalosos" i "insostenibles", també ha demanat en l'escrit registrat al Parlament que se'ls facilitin dades sobre els "altres possibles acords assolits amb els representants dels treballadors d'aquesta institució". La mateixa mesa del Parlament que va autoritzar aquest import, presidida per Ernest Benach als anys 2000, també va donar llum verda a un increment de les indemnitzacions dels membres de l'òrgan quan deixaven la cambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de l'escàndol per les llicències per edat, aquestes noves informacions han tornat a sacsejar els grups parlamentaris. A banda dels comuns, Ciutadans també s'ha mostrat crític amb la qüestió. El diputat taronja Nacho Martín Blanco ha explicat en una entrevista a La 2 i Ràdio 4 recollida per Europa Press que demanaran explicacions per l'increment de les indemnitzacions a exdiputats pactat per la mesa de Benach, i ha considerat que aquests fets "perjudiquen la imatge de la política catalana i el Parlament". El PP, al seu torn, demanarà un informe al Parlament sobre la legalitat d'aquestes indemnitzacions.

Fonts d'ERC consideren, per la seva banda, que aquestes compensacions estan pensades "com a prestació transitòria entre l'etapa al Parlament i una nova feina", ja que els diputats no tenen accés directe a l'atur quan deixen la cambra. "ERC defensa que sigui acotat, reduït i temporal, per no tornar a models anteriors", exposen les mateixes fonts, que puntualitzen que en els darrers anys s'han introduït "canvis substancials" per "endurir les condicions" per accedir-hi. Les indemnitzacions, que abans es podien cobrar de cop, es cobren ara mes a mes fins que els exdiputats troben una nova feina, i la quantitat (més gran o més petita en funció de l'antiguitat) no pot superar mensualment el salari que tenien mentre ocupaven l'escó. Això es deu a dues reformes de la regulació que es van fer el 2012 i el 2015. Fonts del PSC consideren resolta la problemàtica sobre les indemnitzacions amb aquesta reforma. Tot i això, defensen que "no han d'existir" els "privilegis" al Parlament, ni amb les llicències d'edat ni amb els premis de jubilació.

Des de JxCat, la diputada i secretària de la mesa Aurora Madaula admet que alguns dels imports que es van arribar a cobrar són "una barbaritat", tant per les sumes com especialment pel fet que es rebessin en un sol pagament i sense limitacions per incompatibilitat. Els diputats que més diners van rebre van ser els mateixos impulsors de la reforma del 2005: Benach (ERC) i els vicepresidents Higini Clotas (PSC) i Ramon Camp (CiU), amb una prima d'entre 120.000 i 170.000 euros quan van plegar. Amb tot, Madaula defensa que les condicions actuals, després de les reformes iniciades a partir del 2012, són "més correctes". Sigui com sigui, es mostra partidària d'una "reforma del règim" dels diputats perquè puguin accedir directament a l'atur, com qualsevol altre treballador.

stats