Política 10/05/2023

Pressió a Vergés: la JEC li reclama que aclareixi si l'està desobeint amb Borràs

El lletrat major de la cambra l'ha advertit, ja que li pertoca a la vicepresidenta en funcions de presidenta o a la mesa prendre la decisió

4 min
La vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, a la cambra.

BarcelonaDes del 4 de maig que per a la Junta Electoral Central (JEC) Laura Borràs ja no és diputada del Parlament. Va prendre un acord en què "deixava sense efecte" la seva credencial, la declarava vacant i expedia la credencial del següent candidat de la llista de Junts, Toni Castellà. Ara bé, fins ara el Parlament no ha assumit oficialment la retirada de l'escó a la presidenta del Parlament suspesa –no ha sortit publicat al Butlletí Oficial– i per això aquest dimecres la JEC ha reclamat a la vicepresidenta de la cambra en funcions de presidenta, Alba Vergés, que mogui fitxa en un termini concret: cinc dies hàbils.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arran d'una denúncia de Ciutadans, en què informa que el Parlament no ha executat la seva decisió, la Junta demana a Vergés que respongui a l'escrit del partit taronja. En aquest document, Cs assegura davant l'ens que "lluny d'adoptar la inelegibilitat automàtica" de Borràs arran de la condemna per la causa de la Institució de les Lletres Catalanes, Vergés i la mesa "han pres decisions i acords per cancel·lar l'efecte la fermesa de l'acord de la Junta Electoral Central". Segons Cs, Vergés i la majoria independentista de la mesa estan actuant "obertament amb menyspreu" i "desafiament" en el mandat de la JEC. És per això que demana que es requereixi a tots els membres de la mesa que compleixin la resolució i, a més, sol·licita que s'obri un procediment sancionador a Vergés i als membres de la mesa de Junts i la CUP que van votar a favor de presentar un recurs al Tribunal Suprem el 4 de maig, mantenint encara l'acta de la líder de Junts. La cambra catalana haurà de respondre a les acusacions de Cs, i probablement asseguraran, com en els antecedents que estan pendents, que l'alt tribunal els respongui les mesures cautelars que han sol·licitat per aturar la decisió –ha donat deu dies hàbils perquè les parts es pronunciïn–, però la resposta de la JEC és previsible: insistir en la retirada de l'escó de Laura Borràs.

Aquesta seqüència és la mateixa que ja va passar en el cas de l'expresident de Quim Torra i l'exdiputat Pau Juvillà. En el cas del parlamentari de la CUP, la JEC va enviar una comunicació similar a Borràs el 27 de gener del 2022 –per tal que el Parlament li comuniqués també si ja havia deixat sense escó el cupaire– i, davant la inacció de la cambra, el 3 de febrer li va requerir que li retirés l'escó de manera immediata. Tant amb Torra com amb Juvillà, malgrat que la màxima responsabilitat de la cambra és de la presidència del Parlament, van ser els secretaris generals del moment –Xavier Muro i Esther Andreu– els que van actuar per executar la decisió, tot i no tenir la competència explícita, cosa que va ser acceptada per Roger Torrent i Laura Borràs. Ara bé, actualment no hi ha secretari general a la cambra –Andreu va dimitir per les oposicions del seu fill– i és el lletrat major, Miquel Palomares, qui n'ha assumit les funcions. ¿Farà Palomares el mateix que Muro i Andreu?

Segons diverses fonts parlamentàries consultades, Palomares ja ha advertit la mesa del Parlament que qui ha de prendre aquesta decisió són els "òrgans parlamentaris", és a dir, els òrgans polítics de la cambra: ja sigui la presidència –o la vicepresidència en funcions de presidenta–, la mesa o el ple. El lletrat major va exposar que a l'administració parlamentària no li toca declarar la pèrdua de la condició d'un diputat perquè va més enllà de les seves funcions. Una manera de desmarcar-se del que van fer els seus predecessors i de situar la responsabilitat a la part política de la cambra. Altres fonts del Parlament consultades posen d'exemple altres casos semblants per argumentar que la responsabilitat és de Vergés o de la mesa i que, si s'escau, li haurien de donar una instrucció a la secretaria general: al Congrés dels Diputats, qui va retirar l'escó al diputat d'Unides Podem Alberto Rodríguez va ser la presidenta de la cambra, Meritxell Batet; així com l'expresident del Parlament Europeu David Sassoli va fer el mateix quan va declarar vacant l'escó d'Oriol Junqueras.

Risc de responsabilitats penals

Tenint en compte que la JEC, per ara, està seguint els mateixos passos que en el cas Juvillà, serà la setmana que ve, ja en plena campanya electoral, que Vergés es trobarà en el dilema entre acatar o obviar l'avís de la Junta, amb el risc que si no retira l'escó a la líder de Junts incorri en possibles responsabilitats penals. Fins ara cap president del Parlament ha tingut cap querella per aquest motiu, ja que abans d'arribar-hi tan Roger Torrent com Laura Borràs van assumir el que deia la Junta Electoral.

Aquest fet té implicacions directes en la presidència: a partir d'aquest moment quedarà vacant –ara està suspesa– i se'n podrà escollir una de nova –ara no és possible si Borràs no dimiteix–. Quan es farà? Amb la campanya electoral ja en marxa, el Parlament atura l'activitat i, per tant, tot apunta que l'elecció de la nova presidència es farà passades les eleccions municipals. El primer ple després de les urnes és el 30 de maig.

stats