PRESSUPOSTOS DE L'ESTAT
Política 01/10/2013

CiU denuncia que els pressupostos de l'Estat "accentuen l'espoli" de Catalunya

ERC afirma que els comptes desplacen "la tercera via al terreny de la fantasia", i PP i C's recorden que el Govern no n'ha presentat per al 2013

ò. Gelis / R. Tugas
2 min

BarcelonaGairebé tots els partits catalans han carregat contra els pressupostos de l'Estat aquest dimarts. Així, pel president parlamentari de CiU, Jordi Turull, els comptes presentats pel govern espanyol són "una traducció en xifres econòmiques de l'ofec econòmic i social que pateix Catalunya i demostren la poca voluntat del govern de Rajoy per oferir diàleg i una nova proposta efectiva per a Catalunya". "Els pressupostos presentats accentuen l'espoli i el dèficit que ja va denunciant CiU i en cap cas són uns pressupostos valents, com s'han qualificat des del PP", ha afegit el dirigent nacionalista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una línia similar, el portaveu parlamentari adjunt d'ERC, Oriol Amorós, ha carregat contra uns pressupostos que "porten la inversió als nivells del 1999". Els comptes, segons el dirigent republicà, són també "dretans i no sostenibles" i "obertament hostils", que "liquiden la tercera via i la desplacen al terreny de la fantasia". Així, Amorós ha criticat la despesa en l'AVE en lloc de Rodalies i les retallades socials i en pensions. "És un missatge clar als catalans: dins de l'Estat no podem refer l'estat del benestar i no hi ha tercera via", ha conclòs el dirigent d'ERC.

Pel portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, aquests pressupostos confirmen "el frau electoral amb què Mariano Rajoy va guanyar les passades eleccions generals, ja que no compleixen cap de les promeses electorals del seu programa, com la baixada dels impostos o de l'IVA". Pel que fa a Catalunya, els socialistes consideren que aquestes xifres no fan més que augmentar un "dèficit acumulat en infraestructures" que ha considerat "insostenible".

El PP defensa els comptes

Per contra, el portaveu parlamentari adjunt del PP, Santi Rodríguez, ha defensat els comptes i ha justificat que "la situació no permet" uns pressupostos expansius. En aquest sentit, ha recordat que el Govern no ha aprovat uns comptes nous per al 2013 i ha comparat la manca de "lleialtat institucional" que denuncia l'executiu català amb el que té aquest amb els ajuntaments, "deixant de pagar nombroses coses i abusant del de Barcelona", amb el tercer sector social i amb les empreses o amb els treballadors públics, "de qui usen una paga com a eina de pressió política". "Ens agradaria parlar d'uns altres pressupostos, però cal altura de mires i no es pot ignorar percentatges de despesa per a altres capítols", ha afegit, recordant que, "en relació amb el fons de liquiditat autonòmica, la disponibilitat que en fa la Generalitat és el 48%, perquè les seves necessitats són les que són".

Al seu torn, el portaveu parlamentari de Ciutadans, Jordi Cañas, ha titllat també de "dolents" els pressupostos de l'Estat, però ha criticat també que el Govern els rebutgi. "No té legitimitat per avaluar els pressupostos quan no ha tingut la decència de presentar els comptes i sotmetre’ls a debat", ha argumentat en una línia similar al PP.

stats