Política 26/01/2015

Els quatre presumptes jihadistes detinguts a Ceuta passen avui a disposició del jutge

La policia va trobar als dos domicilis on residien una pistola, uniformes de combat, passamuntanyes, matrícules de vehicles espanyols i armes blanques

Efe
2 min
Agents de la Policia Nacional espanyola a Ceuta, en l'operació antiterrorista de Ceuta / EFE

MadridEls quatre presumptes jihadistes detinguts a Ceuta dissabte suposadament disposats a cometre un atemptat i, fins i tot, immolar-se en l'intent, passaran avui a disposició del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz. Les dues parelles de germans, Farid Mohammed Al Lal i Mohammed, i Anwar Alli Amzal i Redouan, -de nacionalitat espanyola, origen marroquí i amb edats compreses entre els 20 i els 39 anys- van ser detinguts la matinada de dissabte a la ciutat autònoma per agents de la Comissaria General d'Informació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les seves dependències, al complex policial de Canillas, romanen des de dissabte a la tarda després de volar en helicòpter i sota fortes mesures de seguretat des de Ceuta. Abans del seu trasllat, la policia va registrar els dos domicilis on residien els detinguts, en què van confiscar una pistola del calibre 9 mm parabelum, uniformes de combat i passamuntanyes. També es van localitzar plaques de matrícula de vehicles espanyols, matxets de grans dimensions, un altre tipus d'armes blanques, així com armes curtes -algunes simulades-, material informàtic i diversa documentació.

L'operació Xacal, que continua oberta, és la primera desenvolupada per les forces de seguretat espanyoles després dels atemptats de fa quinze dies a París, on precisament una parella de germans, els Kouachi, van atacar el setmanari satíric Charlie Hebdo, i van assassinar a dotze persones .

Segons ha informat el Ministeri de l'Interior, els quatre presumptes jihadistes formaven part d'una cèl·lula preparada per cometre una acció terrorista. De fet el ministre Jorge Fernández Díaz va revelar que els detinguts "tenien la forta determinació d'atemptar" i, si hagués calgut, d'immolar-se.

Interior va explicar després de la seva detenció que els arrestats actuaven seguint les consignes del líder de l'Estat Islàmic, Abu Bker Al Baghdadi, a través d'una potent i agressiva campanya de comunicació i difusió mediàtica en els fòrums i pàgines jihadistes d'internet. Unes consignes que se centren tant en la necessitat de reclutar i enviar nous combatents a la zona de conflicte (Síria-Iraq), com en la idoneïtat de cometre actes terroristes d'àmplia repercussió mediàtica en qualsevol país occidental.

stats