Política 18/12/2014

Macià Alavedra, Lluís Prenafeta i Bartomeu Muñoz seuran al banc dels acusants pel cas Pretòria

La instrucció es tanca cinc anys després amb 11 processats per tràfic d'influències, suborn i blanqueig

Efe
1 min

MadridEl jutge Pablo Ruz ha proposat aquest dijous jutjar onze imputats de la trama Pretòria per corrupció urbanística a Catalunya. Destaquen els noms de l'exdiputat socialista Luis García, l'exalcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, així com dos antics alts càrrecs dels governs de Jordi Pujol: Macià Alavedra, exconseller d'Economia, i Lluís Prenafeta, exsecretari general de la Presidència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ruz ha formulat aquesta proposta en transformar el procediment abreviat les diligències que va obrir a finals de gener del 2009 el seu antecessor al jutjat, Baltasar Garzón, per les quals han arribat a estar imputades una vintena de persones, tot i que gairebé la meitat han anat quedant exonerades. De les investigacions es conclou que la suposada trama estava liderada per Luis García, "Luigi". Es calcula que la xarxa va defraudar uns 45 milions d'euros als ajuntaments de Santa Coloma, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres.

Ruz també proposa jutjar Manuel Valera Navarro, Manuel Dobarco Touriño, José Singla Barceló, Manuel Carrillo Martín, Gloria Torres Pladellorens, Philip Mahan y María Lluisa Mas Crussels. Se'ls imputen els delictes de tràfic d'influències i suborn, a més de blanqueig de capitals. El jutge xifra en 6.080.405 euros, en el cas d'Alavedra, i 14.984.865 euros, en el cas de Prenafeta, els guanys generats en part per comissions. Pel que fa a Luis García, els guanys van ascendir fins als 5.886.925 euros. En el cas de Bartomeu Muñoz, que va deixar l'alcaldia just després que esclatés l'afer, el 2008, la xifra és d'1.728.064.

stats