Comença el curs polític
Política 27/08/2021

La primera mesa del Parlament del nou curs polític serà a Tornabous, poble natal de Companys

L'ajuntament havia demanat celebrar-hi un ple com a acte simbòlic

ARA
2 min
Imatge d'arxiu d'una reunió de la mesa del Parlament a la cambra catalana

BarcelonaLa primera mesa del Parlament del nou curs polític no serà a la cambra catalana, sinó que es desplaçarà 124 quilòmetres per establir-se durant un dia en una localitat amb un alt contingut simbòlic: Tornabous, poble natal de Lluís Companys. Així ho ha anunciat aquest divendres la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i ha satisfet a mitges la sol·licitud del consistori de la localitat urgellenca, que ara fa dos mesos va demanar a la cambra catalana celebrar un ple a Tornabous en honor a Companys. Aquella decisió va ser presa per unanimitat a l'ajuntament, que està governat per la CUP i el ple del consistori el completen Junts i ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ajuntament va impulsar aquesta iniciativa després que el Parlament establís el juny que la legislatura del 1932 fos la primera del recompte, ja que fins ara es començava el còmput des de la Transició democràtica. Concretament, el 6 de desembre de 1932 es va donar el tret de sortida a la primera legislatura de la cambra republicana, però es va veure interrompuda primer pels Fets d'Octubre, quan Companys va declarar la independència des del balcó de la Generalitat el 1934, i després per la Guerra Civil i el període franquista. En els primers compassos d'aquesta tretzena legislatura, però, Borràs va proposar que es comencés el recompte abans i passés a ser la catorzena, cosa que es va formalitzar amb una resolució de Junts, CUP, ERC i comuns a la qual el PSC, Cs, PP i Vox van votar en contra. Ara, la primera legislatura és la de Macià i Companys com a presidents de la Generalitat, i Tornabous va considerar que fer un ple a la localitat era la millor manera de commemorar-ho.

Finalment, l'homenatge serà de la mesa. Així doncs, Borràs, les vicepresidentes Alba Vergés i Eva Granados, i els secretaris Ferran Pedret, Aurora Madaula, Pau Juvillà i Ruben Wagensberg iniciaran la visita a Tornabous a les deu del matí a l’ajuntament del municipi. Tot seguit es traslladaran al nucli del Tarròs, que forma part del municipi de Tornabous, on va néixer l'expresident, i visitaran L’Espai Lluís Companys, un centre que repassa la trajectòria política i vital de Companys i fa divulgació dels drets i llibertats democràtiques del poble català. Acabada la visita, la mesa farà la primera reunió ordinària del nou curs polític a la sala d’actes d'aquest espai.

stats