Política 19/09/2021

Primeres reunions per renovar els òrgans caducats

JxCat, ERC i el PSC, dividits pel CAC i la CCMA

i
CESC MAIDEU
3 min
Els diputats d’Esquerra, Junts i el PSC asseguts a l’hemicicle del Parlament.

Barcelona“L’objectiu és tenir-ho tot renovat abans de Nadal”, afirma una veu del PSC. Faltarien, doncs, 96 dies perquè els partits es posin d’acord per renovar un centenar de càrrecs amb el mandat caducat. Baten el rècord alguns membres de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb 2.363 dies d’interinatge. Però només és la punta de l’iceberg: el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, el Consell de l’Audiovisual i el Consell de Garanties Estatutàries en són alguns exemples més. El bloqueig està instaurat des de fa anys per la polarització de l’hemicicle: ERC, Junts i Cs s’havien de posar d’acord en els càrrecs clau la legislatura passada, i ara els republicans, els de Puigdemont i el PSC són els que formen les majories per desencallar-ho. Els contactes s’han activat amb reunions aquesta setmana passada i la vinent, però les posicions continuen allunyades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al juliol el PSC va sol·licitar a tots els grups parlar -per separat- de les renovacions. Al setembre han arribat les respostes, i ja hi ha hagut la primera reunió: dimarts els socialistes es van trobar amb Junts. Segons fonts del PSC, la setmana que ve es reuniran amb els comuns, Cs i el PP i s’està intentant tancar una trobada amb ERC i la CUP, que mostren predisposició a parlar. De fet, tots afirmen que calen renovacions, però els problemes arriben amb la lletra petita. Fonts presents en la trobada entre el PSC i Junts expliquen que va ser un contacte preliminar i que estan lluny de l’acord. Tot i això, han pactat tornar a quedar. Veus socialistes expliquen que primer s’han tractat els òrgans més conflictius: el CAC, la CCMA i el Síndic. I en el govern de la ràdio i la televisió és on recauen els problemes: després de la reunió, fonts de Junts acusen el PSC de bloquejar la CCMA i veus dels grups apunten que juntament amb el CAC són les dues renovacions que bloquegen totes les altres.

Divendres a la comissió de control a la CCMA, ERC va instar els grups a renovar la Corporació i el CAC amb “la màxima celeritat”. El PSC, però, no només els vol renovar, sinó introduir-hi canvis. El maig d’aquest any van presentar un document que portava per títol La refundació de la CCMA, amb punts com la redacció d’un nou contracte programa o una reestructuració. Ara, fonts socialistes asseguren que aquest document també està sobre la taula per renovar l’òrgan i consideren imprescindible que s’acceptin alguns punts. Davant el bloqueig, altres partits, com els comuns, aposten per renovar els càrrecs menys conflictius i després tractar els més complexos.

El CAC, l’exemple paradigmàtic

La situació de la CCMA va estar a punt d’encarrilar-se ara fa tres anys quan JxCat, ERC i Cs van pactar una proposta de noms, però els taronges es van fer enrere a l’últim moment per no anar de bracet amb independentistes. Ara mateix un dels òrgans que viuen una situació més paradoxal és el CAC: Yvonne Griley va ser escollida per ocupar un càrrec al Govern i va deixar el CAC. ¿El resultat? El PSC i el PP tenen majoria davant un conseller de Junts. I ja ha tingut conseqüències: s’ha aprovat un informe que diu que TV3 té un biaix independentista. Ara s’han reactivat els contactes, però fa tres anys, malgrat les crides del president del Parlament, Roger Torrent, a renovar els òrgans caducats, les converses no van arribar a bon port. El 25 de desembre membres de la CCMA compliran 2.462 dies amb el mandat caducat.

stats