El comitè de Dolors Montserrat a l'Eurocambra sentencia que la immersió perjudica els alumnes amb necessitats especials

PP, Cs i Vox apugen el to contra el català a les aules davant del boicot a la missió de socialdemòcrates, verds i l'Esquerra

2 min
Dolors Montserrat durant la seva intervenció a l'Eurocambra per parlar de l'amnistia.

Brussel·lesL'informe preliminar de la missió d'eurodiputats que van viatjar fins a Catalunya per analitzar la immersió lingüística ja parlava "d'assetjament i intimidació" contra els alumnes castellanoparlants, els quals "veuen vulnerats els seus drets fonamentals". I aquest dimarts l'estudi aprovat definitivament en el Comitè de Peticions del Parlament Europeu encara ha endurit més el to contra l'ús del català i, per exemple, assegura que "preocupa" el fet que el model educatiu de casa nostra "provoqui disfuncions serioses als alumnes amb necessitats especials que tenen com a llengua materna el castellà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el text final ha tirat endavant amb només els vots favorables de PP, Ciutadans i Vox. I els grups europarlamentaris dels socialdemòcrates, els verds i l'Esquerra han mantingut el seu boicot a la missió com a símbol de protesta i no han presentat cap esmena a l'avaluació feta pels eurodiputats que van trepitjar les escoles catalanes, els quals gairebé tots eren conservadors i d'extrema dreta. En aquest sentit, l'eurodiputada republicana Diana Riba ha tornat a criticar el "mal ús" dels recursos públics que fa la popular Dolors Montserrat com a presidenta del Comitè de Peticions en favor de l'agenda política del PP. "Aquestes votacions només serveixen per destrossar la reputació del comitè i del Parlament Europeu", ha afegit l'eurodiputat de Junts Toni Comín.

En canvi, la mateixa Montserrat s'ha congratulat de l'informe final i ha reivindicat l'Eurocambra com la garant del "bilingüisme cordial". També ha sortit a celebrar les conclusions de la missió l'eurodiputada de Ciutadans Maite Pagazaurtundúa, especialment per la "crueltat" que suposa la immersió lingüística per als "estudiants amb necessitats especials". A més, ha qualificat "d'herois i heroïnes" els pares i alumnes que volen estudiar en castellà a les escoles catalanes. "Li devem molt a Dolors Montserrat", ha afegit la representant taronja.

D'altra banda, els eurodiputats de dreta i d'extrema dreta que el desembre passat van analitzar la immersió lingüística han afegit que el fet que s'estudiï en català a les aules catalanes a "la pràctica restringeix la llibertat de moviment" de famílies espanyoles no catalanoparlants que voldrien anar a viure a Catalunya. "Limita les opcions de recerca de feina al seu propi país i, per tant, a la UE, on la lliure circulació de treballadors està recollida als tractats", assenyala l'informe.

Més assignatures troncals en castellà

El text final també demana que totes les comunicacions i pàgines web dels centres educatius de Catalunya també estiguin en castellà, i que hi hagi més hores de castellà a l'ensenyament català. En aquest sentit, concreta que no n'hi ha prou amb fer, per exemple, les classes d'educació física o les extraescolars en castellà, sinó que també s'han de fer assignatures troncals en castellà, com poden ser matemàtiques o història. "Han de tenir el màxim d'accés a oportunitats laborals, socials i culturals", argumenten en favor de l'ús del castellà.

Tot i que l'Eurocambra no té competències en matèria d'educació i, per tant, les seves recomanacions no són vinculants, tal com li ha recordat la mateixa Comissió Europea, l'informe també fa una crida a la Generalitat i al govern espanyol a "posar fi" a la "vulneració dels drets fonamentals" dels castellanoparlants de Catalunya que suposa la immersió lingüística.

stats