Judicialització
Política Procés 03/02/2023

El judici del Procés en què Llarena és qui ha de declarar

L'advocat del CDR acusat per l'escridassada al jutge vol que declari presencialment, però la Fiscalia no

3 min
El jutge del Suprem Pablo Llarena.

BarcelonaDictar noves euroordres contra els exiliats després de la reforma del Codi Penal i sobretot de la sentència del TJUE no és l'única carpeta que té sobre la taula el jutge Pablo Llarena. El magistrat del Suprem té una causa oberta en què ell és la víctima. Després de prendre declaració a tots els líders de l'1-O, ara serà ell qui haurà de respondre les preguntes d'un jutge per una causa relacionada també amb el Procés. Llarena està citat a declarar per l'escarni que va patir el mes de juliol del 2018 quan sortia de sopar d'un restaurant de Mont-ras (Baix Empordà) i diversos membres dels CDR el van increpar. Una causa que s'ha convertit en una autèntica batalla processal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia, que exerceix d'acusació, ha demanat que declari per videoconferència i Josep Rossell, l'advocat de l'únic acusat, a qui demanen 18 mesos de presó per atemptat contra l'autoritat, vol que ho faci presencialment, així com la resta de comensals que van sopar amb ell aquell dia, com ara l’exlíder del PP a Catalunya i a Barcelona Alberto Fernández Díaz. La justícia va rebutjar la seva petició perquè declarés en persona el passat 14 de desembre i ara Rossell ha presentat recurs a l'Audiència de Girona, que assegura que és molt garantista. "Els testimonis han de ser a la sala perquè vull aportar documents i no podem fer el judici en flashback", denuncia el lletrat, que considera que com a magistrat Llarena gaudeix d'un "privilegi que no toca".

L'advocat pensa arribar fins al final i creu que li donaran la raó. "Si no el fan venir a declarar presentaré recurs d'empara i si cal, aniré a Estrasburg pel principi de contradicció i igualtat de parts" i perquè "una acusació d'un any i mig bé s'ho val", assenyala Rossell. Admet que si ara fos condemnat el seu client no entraria a presó perquè és una pena de menys de dos anys, però sí que podria fer-ho si en el futur s'hi sumen altres causes.

No és el primer cop que Llarena esquiva una citació judicial. Només dos mesos després d'aquest escarni, la justícia també va rebutjar que el jutge instructor del Procés comparegués davant els tribunals belgues per la demanda civil que l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers exiliats a Bèlgica i a Escòcia van interposar contra ell per "manca d'imparcialitat". Aleshores, el govern espanyol va contractar un bufet d'advocats per defensar-lo en una causa que finalment es va arxivar.

Vista de conformitat

Abans de la resolució del recurs que ha presentat Rossell, l’acusat ha estat citat el 3 de març per a la celebració d’una vista de conformitat per arribar a un acord que la defensa rebutja. "El fiscal ha de retirar l'acusació i no subscriurem cap pacte perquè és innocent", adverteix l'advocat. En Xarly, l'encausat, també defensa la seva innocència i assegura que només va picar el vidre del cotxe quan marxava i li va dir "Adeu, maco. Benvingut a l'Empordà". Una versió que es correspon amb el que es pot veure als vídeos que hi ha a les xarxes i que no tenen res a veure amb l'atestat de la Policia Nacional. En l'escrit d'acusació, la Fiscalia assegura que l'acusat va pujar al capó del cotxe i el va colpejar amb una ampolla de vidre.

"Tot l’atestat policial és fals, va ser una manifestació pacífica. La policia no va sortir del cotxe, cosa que demostra que en cap moment van veure perill", explica el membre dels CDR, que no es mostra gaire optimista que Llarena acabi venint a declarar a Girona: "No vindrà pas, deu tenir coses més importants per fer com ara portar Puigdemont cap aquí", afirma irònicament. El seu advocat, però, no tira la tovallola. Ja va aconseguir que els Mossos involucrats en el cas dels 9 de Lledoners anessin a declarar presencialment, tot i que en un principi també ho volien fer telemàticament. I va guanyar el judici.

stats