El jutge del cas Pegasus viatjarà a Israel per interrogar l'empresa NSO

El magistrat aixeca el secret de sumari i cita Bolaños com a testimoni

ARA
4 min
El ministre de Presidència, Félix Bolaños.

BarcelonaEl jutge que investiga el cas Pegasus mou fitxa. José Luis Calama viatjarà fins a Israel per interrogar el CEO de NSO, l'empresa que comercialitza el programa d'espionatge Pegasus. El magistrat de l'Audiència Nacional ha acordat aquest dimarts ampliar la comissió rogatòria cursada a Israel perquè una comissió judicial encapçalada pel mateix Calama es desplaci al país. El jutge ja va dirigir una primera comissió rogatòria a Israel perquè l'empresa informés sobre aquesta eina informàtica. L'Audiència Nacional té oberta una investigació per l'espionatge dels mòbils del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i dels ministres d'Interior i Defensa, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A banda de prendre declaració a un dels responsables de NSO, Calama també ha acordat aixecar el secret de sumari, tot i guardar-se el dret de tornar a decretar secreta la causa si les diligències ho requereixen. A més, també ha citat com a testimoni per al 5 de juliol a les 9 del matí el ministre de Presidència, Félix Bolaños. El jutge vol prendre declaració a Bolaños com a màxim responsable del departament de Seguretat de la Moncloa, però de moment no demana desclassificar cap documentació del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). Durant aquestes setmanes en què la investigació ha estat sota secret, Calama ja ha pres declaració com a testimonis divendres passat a l'exdirectora del CNI Paz Esteban i també al funcionari d'aquest organisme encarregat d'elaborar els informes sobre aquest cas.

El jutge va obrir aquesta investigació arran d'una denúncia de l'Advocacia de l'Estat just el mateix dia que el govern espanyol va fer públic l'espionatge als mòbils de Sánchez i Robles. La Moncloa va encarregar al Centre Criptològic Nacional (CERT) que investigués, arran del Catalangate, si els telèfons mòbils dels membres de l'executiu havien estat espiats. A banda dels aparells del president espanyol i de la ministra de Defensa, dies més tard el CERT va concloure que el programa Pegasus també havia entrat al mòbil de Marlaska i que havia intentat, sense èxit, fer-ho també al telèfon del ministre d'Agricultura, Luis Planas, que havia estat ambaixador al Marroc. Arran d'aquesta informació, l'Audiència Nacional va ampliar la seva investigació incorporant-hi els nous informes del Centre Criptològic Nacional.

La Generalitat havia intentat personar-se en la investigació, però Calama li ha denegat la petició diverses vegades –l'última l'1 de juny– perquè considera que no hi poden ser persones jurídiques públiques –com ho és el Govern–. La investigació oberta és pels mòbils del president i ministres del govern espanyol, però no indaga sobre el Catalangate. De fet, tenint en compte les dates en què els telèfons de Sánchez, Robles i Marlaska van ser espiats, tot apunta que al darrere podria haver-hi el Marroc.

L'independentisme celebra el moviment de Calama

Els grups independentistes consideren que són insuficients les accions que ha emprès el govern espanyol per aclarir el Catalangate i una de les peticions que reclamen de forma unànime és que es desclassifiquin els documents necessaris per esbrinar qui hi ha darrere de l'espionatge a dirigents independentistes. Un cop ha conegut el moviment de Calama, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, l'ha valorat positivament, però ha lamentat que arribi dos anys després que es conegués l'espionatge a l'expresident del Parlament, Roger Torrent, i al regidor republicà, Ernest Maragall. "S'han mogut ara i no abans, i això vol dir que hi ha víctimes d'espionatge de primera i de segona", ha afirmat. El mateix ha considerat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha lamentat que la justícia té "dues vares mesurar": en el cas del govern espanyol ha actuat amb celeritat, però no en els processos que afecten a l'independentisme.

També la diputada de la CUP Mireia Vehí ha lamentat que el jutjat número 32 de Barcelona no fes el mateix i decidís arxivar la causa de Maragall i Torrent. "Uns sembla que són més importants que altres", ha assegurat. El portaveu del PDECat, Ferran Bel, per la seva banda, ha considerat que "qualsevol cosa per intentar aclarir què ha passat és necessària" i ha tornat a lamentar que la compareixença de Sánchez no servís per posar llum al cas.

Des del govern espanyol, la seva portaveu, Isabel Rodríguez, ha insistit avui en la seva "disposició" a col·laborar amb la justícia en el cas Pegasus després que el jutge ha cridat a declarar el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. "S'ha de col·laborar per acabar amb aquests comportaments", ha dit. Preguntada sobre el motiu de la citació judicial, Rodríguez ha explicat que es deu al fet que "va ser el ministre que va denunciar la intromissió il·legal aquí davant de tots vostès". El mateix Bolaños, a posteriori, també ha assegurat que ell era el primer "interessat" en esclarir el cas. "Ara per descomptat que el que hem de fer és donar tota la informació que tenim perquè el jutge conegui tot el que obra en poder del govern", ha dit des dels passadissos del Senat.

En canvi, des del PP creuen que la citació del ministre de la Presidència "desautoritza la versió del govern sobre de qui era la responsabilitat dels telèfons mòbils" investigats, ha dit la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra. Segons la dirigent conservadora, l'executiu espanyol va "derivar" a la directora del CNI aquesta responsabilitat i la va cessar "injustament" per les "exigències dels independentistes". En aquest sentit, ha demanat a Bolaños que doni totes les explicacions davant del jutge que no va donar, al seu parer, en seu parlamentària.

stats