La legislatura catalana

La CUP torna a pressionar Aragonès perquè se sotmeti a la qüestió de confiança

Reguant acusa el Govern "d'adormir" el conflicte polític convertint la taula de diàleg en una "comissió bilateral"

ARA
2 min
La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, durant l'entrevista a l'ACN

BarcelonaLa portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha insistit aquest dimecres des dels micròfons de l'ACN que continuen defensant que el president, Pere Aragonès, se sotmeti a mitjans de mandat a la qüestió de confiança que va pactar amb els cupaires per ser investit. Aragonès ja ha verbalitzat que no ho farà perquè el pacte amb la CUP va deixar de ser vigent en el moment en què els anticapitalistes van votar en contra dels pressupostos del Govern. Davant d'això, Reguant creu que "és igual" que el pacte estigui vigent o no, i considera que seria "positiu" que la qüestió de confiança es fes per saber amb quins suports compta el president al Parlament. Si Aragonès s'hi continua negant, Reguant ha deixar anar la idea que podria convocar eleccions anticipades, però ella mateixa ha concretat que aquesta no és una via que els cupaires s'hagin plantejat seriosament. Avançar eleccions, a més, dependria d'Aragonès i de moment el Govern, almenys la part republicana, ha defensat acabar la legislatura.

De fet, la pressió que la CUP pot exercir sobre el Govern en un moment de geometria variable al Parlament és limitada. Aragonès ha pogut comptar amb el suport dels comuns per aprovar els pressupostos o amb el del PSC per renovar els òrgans parlamentaris caducats. Reguant reconeix aquesta posició de feblesa subratllant que "no té cap sentit" que el Govern es refereixi a la CUP com el seu soci preferent, més encara després que un document del secretariat nacional aposti per un "trencament absolut" amb l'executiu, que escenificaran en un acte a la tardor. Per a la portaveu cupaire, el Govern ha preferit els comuns "sempre, des del primer moment": "Que siguin sincers i honestos i que deixin de tractar la gent com a menor d'edat", ha exigit.

Amb una CUP totalment desmarcada de l'executiu, la situació és reconduïble? Reguant ha respost que això depèn d'Aragonès, tot i que ho veu difícil si continuen fent les mateixes polítiques: "Ens hauria agradat veure un Govern defensar la renda bàsica universal com ha defensat la candidatura dels Jocs d'Hivern", ha exemplificat. Els cupaires no comparteixen ni el rumb sectorial de l'executiu ni el nacional, protagonitzat per la taula de diàleg. Aquest dimecres, Reguant ha reiterat la seva oposició a la negociació i ha acusat el president i ERC "d'adormir" el Procés amb una taula que s'ha convertit en una "comissió bilateral". Precisament, aquest dimarts la presidenta de Junts, Laura Borràs, va acusar ERC, la CUP i el seu propi partit de frenar la independència.

En aquest sentit, la dirigent cupaire ha lamentat que Junts i ERC tanquessin la porta "molt ràpidament" al referèndum que els anticapitalistes van plantejar en l'últim debat de política general. "Escòcia ho ha posat a l'agenda. Podem aprofitar el debat que es produeix a la comunitat internacional", ha insistit. En canvi, el que ja ha rebutjat és la proposta "àmplia" per a l'autodeterminació que el president vol presentar en el debat de política general. Per a la cupaire, "el projecte pel referèndum sempre ha anat més enllà de l'independentisme estricte".

stats