CORRUPCIÓ
Política 02/06/2016

El jutge processa Chaves i Griñán per prevaricació en els ERO

Els dos expresidents andalusos es donen de baixa del PSOE

Ara
3 min
El jutge processa Chaves i Griñán per prevaricació en els ERO

BarcelonaEls expresidents de la Junta d’Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán van fer ahir un pas més cap al banc dels acusats. El jutge del cas dels ERO andalusos, Álvaro Martín, va notificar una interlocutòria -amb la qual tanca la investigació de la branca política del cas- per obrir judici als dos expresidents per un delicte de prevaricació administrativa-. En el cas de Griñán, el magistrat apunta també a un possible delicte de malversació de fons, una acusació rellevant, ja que comporta penes de presó que van dels quatre als vuit anys. Quan el Suprem va instruir el cas -abans que Griñán deixés de ser aforat- només el va acusar de prevaricació. A més dels dos expresidents, el jutge acusa els exconsellers andalusos Gaspar Zarrías, Magdalena Álvarez (que també va ser ministra de Foment), José Antonio Viera, Antonio Fernández, Carmen Martínez Aguayo i Francisco Vallejo. Com a Griñán, als quatre últims també se’ls acusa de malversació. Les parts tenen ara un termini de 45 dies per demanar que s’obri el judici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Conscients que la seva suspensió de militància era inevitable -el codi ètic dels socialistes estableix que seran suspesos cautelarment tots els militants contra els quals s’obri judici oral per un delicte de possible corrupció-, tant Chaves com Griñán van voler avançar-se a la situació i van sol·licitar al PSOE fa uns dies que els donés de baixa del partit. Un gest “d’honestedat i generositat” que ahir el secretari general d’organització del PSOE, César Luena, els va agrair. El secretari general del partit, Pedro Sánchez, se’n va distanciar i es va limitar a defensar que ell és “un polític net” i que, si guanya, el seu govern serà el de l’“honradesa intransigent”. En canvi, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va defensar els acusats: “Mai s’han beneficiat dels càrrecs que han ocupat. Espero i desitjo, i tinc la convicció, que, com més aviat millor, la justícia aclarirà que són innocents i demostrarà que són dues persones honrades”.

El cas amenaça Sánchez quan falta una setmana perquè comenci la campanya electoral del 26-J i en un dels pocs bastions que li queden, Andalusia. El PP, que acostuma a furgar en el cas dels ERO per respondre a cada cas de corrupció que l’esquitxa, va llançar-se ahir contra el socialista, a qui la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, va exigir “explicacions”. També el líder d’IU Alberto Garzón va carregar contra el PSOE i va celebrar que es processi Chaves i Griñán per l’“espoli” d’uns diners que havien de ser per als treballadors.

Per contra, qui va donar una treva al PSOE va ser el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Des de Brussel·les, va presumir d’haver forçat la dimissió de Chaves i Griñán durant les negociacions per formar govern a Andalusia, però va assegurar que les novetats judicials no afectaran el pacte d’estabilitat que Ciutadans té subscrit amb Susana Díaz, precisament perquè Chaves i Griñán ja no hi són.

854,8 milions d’euros

Els implicats, segons el jutge, van repartir entre el 2000 i el 2011 “de manera discrecional o arbitrària com a mínim 854,8 milions d’euros” que teòricament anaven destinats a ajudes pels ERO. Per fer-ho, la trama buscava evitar l’aplicació dels “procediments ordinaris i, especialment, els mecanismes de control previs” de la intervenció general de la Junta d’Andalusia.

El jutge apunta, a més, que els imputats han dictat “de la manera més grollera” diverses resolucions contràries al dret des del govern sense que hi pugui haver “una explicació mínimament raonable” més enllà de la de pretendre eludir els procediments ordinaris de concessió d’ajudes i subvencions. El magistrat sosté també que era impossible que els expresidents Chaves i Griñán ignoressin que el sistema que s’estava mantenint era il·legal.

stats