VIRATGE ESPANYOLISTA
Política 05/05/2013

El progressisme de Ciutadans no passa ja la prova del cotó

El partit de Rivera defensa retirar la sanitat als immigrants, les escoles d'elit i els lobis

Roger Tugas
3 min
EL GIR D'UN PSC ESPANYOLISTA CAP A UN POPULISME TRANSVERSAL Ciutadans va nodrir-se al principi de sectors del PSC disconformes amb el tripartit, cosa que encara li costa crítiques del PP pel fet de ser una "marca blanca" del PSOE, però ara opta per un populisme que busca també els votants decebuts del PP.

BarcelonaL'ideari de Ciutadans, segons la seva web, "es nodreix del liberalisme progressista i del socialisme democràtic". Eviten anomenar-se d'esquerres i rebutgen "dogmes ideològics inamovibles", però flirtegen amb aquest espai ideològic aixecant sovint les banderes del progressisme, la llibertat i la regeneració democràtica. De fet, el calador prioritari d'on han pescat vots és un PSC a qui acusen de sotmetre's al nacionalisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, la indefinició ideològica genera contradiccions a mesura que el partit creix i la polifania de veus i dirigents augmenta. El subgrup inicial de tres diputats que van acabar barallats s'ha multiplicat fins a ser un grup amb tots els ets i uts i nou membres. La formació que va germinar a costa de l'ala espanyolista del PSC ha incorporat fins i tot exdirigents del PP com Carina Mejías i altres perfils conservadors. El seu progressisme, així, cada cop passa menys la prova del cotó.

Prohibició del burca

Una mesura compartida amb els partits xenòfobs d'Europa

La qüestió del burca és incòmoda fins i tot entre la mateixa esquerra, i el PSC ha votat en diversos municipis prohibir-lo en edificis públics apel·lant a la seguretat. Ciutadans va anar més enllà i en l'últim ple va defensar prohibir-lo arreu, fins i tot a l'aire lliure. "No volem que se'ns digui que és una qüestió sobre crítiques a l'islam", va afirmar Mejías. Però el cap de files de la CUP al Parlament, David Fernàndez, es va encarregar de recordar-li qui més impulsa aquesta mesura a Europa, els xenòfobs: "L'FPÖ austríac, el British National Party anglès, l'extrema dreta neonazi alemanya i Le Pen". Al final només C's hi va votar a favor.

Sanitat als immigrants

Privar del dret a la salut els nouvinguts en situació irregular

També en l'últim ple C's va defensar en una moció treure la targeta sanitària als "irregulars" i alinear-se amb el PP, tot i que recentment havia defensat el contrari en el pacte nacional per la immigració. "Vostès tenen uns principis, però si les enquestes diuen que no agraden, els canvien sense manies", els va etzibar Oriol Amorós, d'ERC.

Llei de transparència

Front comú amb el PP en favor dels lobis i les empreses

Els partits d'esquerres estan astorats amb el paper que juga C's en la ponència de la llei de transparència, alineant-se sovint amb el PP. Mejías hi va afirmar que un registre de lobis pot anar en contra de la llibertat de mercat, es va oposar a fiscalitzar empreses que ofereixen serveis d'interès general i és de les que més insisteix a auditar els sindicats.

Concerts escolars d'elit

Contraris a prioritzar els centres públics en lloc dels privats

El 14 de març ICV-EUiA va defensar en una moció frenar el tancament d'escoles, prioritzar les places en centres públics en lloc de concertades i no retallar mentre es mantinguin concerts en escoles d'elit o que segreguen per sexes. El diputat de C's Carlos Carrizosa va anunciar l'abstenció en els últims punts amb un argument curiós: els considerava "sensiblement més ideològics".

Impost a la banca

Abanderats de la reivindicació de rebaixar la pressió fiscal

L'impost als dipòsits bancaris -finalment suspès pel Tribunal Constitucional- ha unit tot l'arc parlamentari excepte el PP i C's. El dirigent de Ciutadans Jordi Cañas va argumentar el seu rebuig a la norma amb els clàssics recursos conforme la banca no serà qui pagui -"això no és un impost a la banca, és un impost nacionalista als estalviadors"- i criticant l'excés de pressió fiscal -"no saben què inventar-se per treure diners als catalans"-. Com el PP, vaja.

Reforma laboral

Rebuig a no aplicar una llei del PP recordant els estralls de Zapatero

C's s'ha oposat a la retallada salarial als empleats públics, però va refusar votar una moció del PSC que instava a no aplicar la reforma laboral per acomiadar-los. "Va ser el PSOE el primer a fer la retallada més importants de drets socials", va dir Mejías per justificar el seu vot.

Activitats extraescolars

Oposició a demanar a Hisenda que no hagin de pagar l'IVA

Igualment, C's i el PP es van quedar sols el 18 d'abril en rebutjar instar Hisenda a eximir de l'IVA els serveis a alumnes fora de classe, com menjadors i activitats extraescolars. "Estem afavorint qui defrauda", va coincidir Carrizosa amb el PP.

stats