CONSULTA
Política 16/01/2014

La proposició del Parlament per poder celebrar la consulta es debatrà al Congrés al març

CiU, ERC i ICV registraran el text conjunt com a proposició de Llei previsiblement la setmana que ve

Acn
2 min

MadridLa proposició de llei que el Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous perquè l'Estat transfereixi a la Generalitat les competències per poder celebrar una consulta es debatrà al ple del Congrés al mes de març o, a tot estirar, a principis d'abril, segons fonts de la presidència del Congrés i de CiU. La setmana que ve, els grups parlamentaris de CiU, ERC (Mixt) i ICV-EUiA (Esquerra Plural) registraran conjuntament el text aprovat, i sol·licitaran que es tramiti com a proposició de llei aprofitant el cupo que CiU té al març. D'aquesta manera redueixen de vuit a dos els mesos de termini d'espera perquè la cambra abordi la qüestió. L'acord del Parlament aprovat per 83 vots a favor (CiU, ERC, ICV-EUiA i tres diputats del PSC), 43 en contra (PSC, C's i PP) i tres abstencions (CUP) ja ha estat enviat per la presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert, al president del Congrés, Jesús Posada, que ara l'ha d'incloure al bloc d'iniciatives dels parlaments autonòmics que es debaten a la cambra baixa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquesta via, el text es rebatria al Congrés previsiblement al mes de setembre, perquè la cambra només debat i vota aquest tipus de propostes el primer dimarts de ple de cada mes, i a raó d'una per mes. Abans que la proposta del Parlament, el Congrés té cinc proposicions autonòmiques més en espera, i sempre les aborda per l'ordre en què han estat presentades.

Els grups catalans han optat per una via més ràpida. La setmana que ve registraran com a proposició de llei conjunta –portarà la signatura dels portaveus de les tres formacions a Madrid– amb el mateix text de la proposició de llei que s'ha aprovat al Parlament.

Mitjançant aquesta via, poden aprofitar el cupo que pertoca a qualsevol de les tres formacions i forçar el debat al Congrés el més aviat possible. La Federació serà la primera que disposarà d'aquesta possibilitat. Té dret a presentar una proposició de llei al mes de març.

Amb tot, el text haurà de superar alguns esculls formals abans de ser debatut a la cambra. Segons fonts parlamentàries, el Reglament de la cambra baixa estableix que, un cop registrat, la Mesa l'haurà de qualificar (donar el vist i plau a la seva tramitació) i comunicar-ne el contingut al govern espanyol. Com que el gener no és un període hàbil al Congrés, aquesta qualificació es produirà al febrer.

Un cop qualificada, l'executiu de Rajoy disposarà de 30 dies per presentar al·legacions. Es pot oposar a la tramitació –disposa de dret a veto– si implica un augment de la despesa o la disminució dels ingressos pressupostaris.

Moncloa "no es planteja" impedir que es debati al Congrés

Segons fonts de La Moncloa, el govern espanyol no s'ha plantejat per ara entorpir aquesta tramitació i, previsiblement, permetrà que la iniciativa es debati al ple del Congrés en el termini establert. És el mateix criteri que el que manifesta el grup parlamentari del PP a la cambra baixa, que no veu cap impediment perquè la proposició de Llei es debati i obtingui el "no" formal i majoritari.

Previsiblement, els grups parlamentaris de CiU, ERC i ICV es reuniran en les pròximes hores per acabar de perfilar els detalls tècnics de la presentació de la proposició de llei i la manera com la presenten a la cambra baixa.

stats