REFUNDACIÓ CONVERGENT
Política 10/07/2016

Les bases avalen el tàndem presidencial proposat per Mas

La nova tindrà un coordinador general que pilotarà les funcions executives del partit. El règim d'incompatibilitats aprovat permet a qualsevol dels candidats presentar-se al càrrec

Oriol March
2 min
Els militants de CDC es van reunir ahir al Fòrum de Barcelona en
 El congrés fundacional del nou partit.

BarcelonaArtur Mas, expresident de la Generalitat, ha defensat en persona davant d'alguns dels 1.514 assistents que a aquestes hores aguantaven a la ponència organitzativa del congrés fundacional del nou partit promogut per Convergència la seva proposta de "tàndem presidencial" que vol situar al capdavant de la formació. Ha deixat clar que "no és executiva", segons assistents consultats. La seva idea és fer-se acompanyar de Neus Munté a la cúpula del partit, però això no es materialitzaria fins el dia 23, dia en què es vota la nova direcció. L'anunci de Mas de crear aquest tàndem és un dels que genera més polèmica en aquest conclave fundacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Sigui qui sigui l'encarregat de defensar-ho, suarà", assegurava aquest migdia un dels congressistes situats en aquesta comissió, que és la que més debat ha generat durant la jornada al Centre de Convencions Internacional de Barcelona.

Finalment, la proposta de Mas s'ha aprovat en comissió, i s'ha definit l'estructura que tindrà la direcció del futur partit. La direcció de 12 membres finalment no serà col·legiada, sinó que hi haurà un coordinador general que serà l'encarregat de pilotar el funcionament ordinar de la formació, una figura de lideratge per sota del tàndem presidencial. Serà el líder de la direcció executiva, formada per 11 membres més i escollida pels militants.

Cada candidat a coordinador general haurà de configurar el seu equip i detallar-ne les funcions en un pla de mandat. Les llistes seran tancades, però desbloquejades: això vol dir que els militants podran excloure del vot a algun integrant de la candidatura. Els membres de la llista guanyadora que no arribin a la meitat dels vots totals assolits pels seus companys quedaran descartats, i s'haurà de procedir a una nova votació.

La resta de l'estructura plantejada també ha estat avalada pels assistents a la comissió d'aquesta ponència. Això vol dir que el partit tindrà una assemblea cada dos anys, un consell nacional, un comitè nacional (alguns sectors el volien suprimir), una direcció executiva i una presidència ocupada per dos dirigents.

En una jornada maratoniana, un dels últims punts a tractar ha estat el de les incompatibilitats. La decisió de la direcció de matisar les conclusions del 'Torn Obert' per fer que qualsevol càrrec de partit i de Govern fossin compatibles va ser de les que va generar més polèmica en els dies previs al debat. Finalment, hi ha algunes incompatibilitats, però són laxes: el règim permet a la consellera Neus Munté ser vicepresidenta del partit, i a tots els aspirants al màxim càrrec executiu ser coordinadors generals. El cas més ambigu és el del president del grup parlamentari, Jordi Turull. En el cas dels diputats, el règim no hi estableix incompatibilitats, però apunta que ha de ser "amb dedicació preferent". Una solució ambigua que dóna opcions a l'opció Turull. Serà incompatible ocupar un càrrec de Govern i alhora formar part dels màxims òrgans executius del partit, la coordinació general i la direcció executiva nacional.

stats