Política 11/04/2019

El PSC apel·la al vot útil per allargar l'efecte Sánchez

La candidata, Meritxell Batet, crida els indecisos a evitar la "confrontació"

Marc Toro
2 min
La candidata del PSC al 28-A, Meritxell Batet, i el primer secretari del partit, Miquel Iceta, aquest vespre a Santa Coloma de Gramenet

Santa Coloma de GramenetEl PSC feia temps que no afrontava una campanya amb tant optimisme. La inesperada arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa ha propulsat els socialistes catalans a les enquestes i l’ara ministra Meritxell Batet, que va aconseguir els pitjors resultats del partit en unes generals el 2016 (7 escons), aspira a celebrar la primera o segona posició a Catalunya amb una forquilla d’entre 11 i 14 escons, segons les últimes enquestes. L’apel·lació al vot útil contra la triple dreta i el bloqueig que atribueix a l’independentisme ofereix al PSC una campanya fàcil per recuperar votants que els últims anys han optat per Cs o els comuns i apuntalar la previsible victòria del PSOE a l’Estat. L’únic repte per arribar sobrats al 28-A i allargar l’efecte Sánchez, doncs, és no confiar-se i evitar cometre errors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Que ningú es pensi que això ja està fet”, va avisar ahir Miquel Iceta en el míting d’inici de campanya, al Jardí de Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet. L’acte va servir als socialistes catalans per fer una crida als indecisos que volen evitar la “confrontació permanent” que suposen la “bronca”, les “trinxeres” i els “blocs”, en paraules de Batet. “Tot el que no sigui donar suport al PSOE és obrir la possibilitat al govern de PP, Cs i Vox”, va insistir la cap de llista, que també va acusar l’independentisme d’haver portat a una “Catalunya dividida en dos”. Amb tot, va aprofitar per llançar un dard a ERC, a qui les enquestes donen la victòria el 28-A: “Ser d’esquerres no és fer la pinça amb la dreta [...] ni impedir uns pressupostos bons per a Catalunya”, va dir.

L’escenari escollit per iniciar la campanya, Santa Coloma de Gramenet, no era casual. A la ciutat metropolitana, un dels municipis on el PSC encara manté la majoria absoluta, els comuns van guanyar les dues últimes estatals i Inés Arrimadas va imposar-se a les catalanes del 21-D. Per recuperar el terreny perdut, Batet va tenir el suport de l’alcaldessa, Núria Parlon, que ahir va tornar a remar a favor de Sánchez un any i mig després d’haver deixat l’executiva del PSOE pel suport al 155. Parlon, que va alertar del perill de la “dreta involucionista”, va reivindicar el “gran projecte” per a l’Espanya “plural” de Pedro Sánchez, que -va dir- possibilita el “diàleg” i la “pau política" amb Catalunya.

Tant Batet com Iceta van situar el PSOE com a garantia del “respecte a l’autogovern”, brandant diverses vegades el 155 permanent que proposen PP i Cs, però també van deixar clar que els socialistes defensaran la unitat d’Espanya. “Respectem la pluralitat de les identitats, però no som nacionalistes”, va resumir Parlon. Sense fer cap referència a l’autodeterminació i amb discursos que alternaven el català i el castellà, el PSC va donar el tret de sortida a la campanya conscient que el 28-A s’hi juguen el creixement: “Si els socialistes guanyen a Catalunya, podrem governar Espanya”, va recordar Batet.

stats