17/05/2022

El PSC, l'esperança del Círculo Ecuestre per "recuperar" Barcelona

3 min
Salvador Illa al Círculo Ecuestre

BarcelonaAl públic del Círculo Ecuestre li fa "molta molta il·lusió" rebre aquest dimarts Salvador Illa. Ho admet el seu president, Antonio Delgado, en una breu introducció del col·loqui amb el líder del PSC, a qui agraeix el "repte" d'encapçalar l'oposició a Catalunya i una manera "tranquil·la" de fer política que "fa molta falta". "És un corredor de fons", destaca el vicepresident del club, Enrique Lacalle. "En la seva primera elecció com a candidat a la presidència de la Generalitat va aconseguir que el seu partit fos el més votat", destaca. "I allà continua, lluitant cada dia", afegeix. L'"horitzó" i la "preocupació" més immediata dels assistents, però, no és la Generalitat, sinó Barcelona. "No m'allargaré... però se m'entén. Cal recuperar Barcelona", diu Lacalle. De mans de Colau, se li entén. "I aquí el Jaume tindrà molta feina", admet dirigint-se a Collboni, que seu entre el públic. "Ànims, Jaume", li havia dit poc abans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En efecte, i malgrat els desitjos de l'establishment barceloní, Illa s'autodescarta ràpidament com a alcaldable. "El meu candidat per a l'alcaldia de Barcelona és Jaume Collboni", remarca. És el mateix que deia de Miquel Iceta poc abans de substituir-lo com a presidenciable, i potser per això aquest cop es cura en salut: al final serà el partit qui ho "decideixi", aclareix. Sigui com sigui, no decep i ofereix a l'audiència el que vol. Reivindica una Barcelona "número 1" en turisme, modernitat, potencial econòmic. Una Barcelona que "ha de tornar" de la mà d'un govern que l'ha d'"acompanyar". Per un moment el seu discurs oblida que aquesta Barcelona que ja no és també la governa el PSC, però corregeix la contradicció assegurant que "si l'alcaldia hagués estat en mans de Collboni, les coses s'haurien fet diferents". A jutjar per les presentacions, al Círculo pensen el mateix.

Illa defensa que pactar amb els comuns era l'opció més "sensata" per a la ciutat i també justifica l'entesa amb l'independentisme al Parlament: "Nosaltres no ens fixem tant en amb qui acordem com en què acordem", diu. Treu pit de l'acord per a la renovació d'òrgans estatutaris de la mà del Govern o de l'acord pel català a l'escola. I tot i lamentar que Junts s'hagi despenjat de la reforma lingüística, acaba coincidint amb el seu diagnòstic: no serveix driblar la sentència del 25%. "Les resolucions judicials s'han de complir totes [...] Si algú pensava que fent no sé què es pot esquivar o despistar, no", defensa en el diàleg amb la periodista Lola García, que transcorre 100% en castellà. De diàleg Illa en reclama més, però de Catalunya endins, i ho remata amb la conclusió que, després d'un any de govern Aragonès, "tots els capítols" es podrien millorar.

El cap de l'oposició critica el retard en les renovables, els recels inicials amb els Jocs, la manca d'ambició amb els fons europeus, la falta d'implicació en la reforma del finançament o la suspensió de l'ampliació de l'aeroport. "Hi haurà avions el 2030, el 2040 i el 2050, agradin o no [...] I si hi ha avions, hi haurà aeroports", diu, per sentenciar que Barcelona "no pot quedar desconnectada del món". Quan el públic pregunta acaba apareixent el tema de la seguretat, i aquí Illa es deixa anar. Diu que el Govern "està aplicant la política de la CUP", defensa que "quan es va a desallotjar, es desallotja i punt" i recorda que, en democràcia, el monopoli de la violència el té la policia. El seu al·legat final contra el "desordre" i el "campi qui pugui" alimenta les esperances del Círculo amb Barcelona, que obvia que la cartera de seguretat, a la capital catalana, també està en mans del PSC.

stats