Política 19/06/2014

Un regidor de Figueres aspira a liderar el PSC

Pere Casellas, que és membre de l'executiva de Girona, avisa que amb Iceta es mantindrà l''status quo'

Acn
3 min

FigueresEl regidor figuerenc Pere Casellas s'ha presentat com a precandidat a liderar el PSC i disputar la primera secretaria a Miquel Iceta. Casellas, que forma part de l'executiva de Girona, ha comunicat per correu electrònic la seva intenció al partit, i ara engegarà el procés per aconseguir els 2.000 avals que li calen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El regidor admet que serà "difícil" aplegar totes les signatures abans de l'1 de juliol, però també creu que Iceta suposarà continuar amb l''status quo' del partit –recorda que hi porta 30 anys– i que no encarnarà "la renovació" que li cal al socialisme català. Casellas, que rebutja els moviments crítics, aposta fermament pel dret a decidir i per una consulta acordada amb l'Estat.

Casellas és, doncs, la quarta persona que fa pública la seva aspiració a liderar el PSC. També ho vol, a més d'Iceta, Albert Aizalà, l'exdirector de la Fundació Campalans; i el regidor de Palafolls Josep Rueda.

Pere Casellas és el primer secretari del PSC a Figueres i també l'actual portaveu del grup municipal a l'Ajuntament. Regidor des de fa dos mandats, encapçala la llista socialista a la capital de l'Alt Empordà per a les municipals del 2015. A més dels càrrecs municipals, dins el partit també forma part de l'executiva de Girona.

El regidor figuerenc assegura que ha decidit fer el pas i optar a la secretaria nacional després dels canvis que ha viscut el PSC en els darrers dies (la renúncia de Parlon i l'anunci d'Iceta d'aspirar a liderar el partit). Casellas reconeix que Iceta ha fet "un grandíssim servei" al PSC, però que ara, ha de deixar pas.

"Fa 30 anys que és a la sala de màquines del PSC i del PSOE, i penso que ara és moment de canvis i de cares noves", diu el regidor de Figueres. Casellas assegura que el socialisme català ha de tenir un posicionament "molt més clar i centrat en la política d'avui dia", i assegura que això passa innegablement pel dret a decidir.

Per al regidor, "hi ha d'haver consulta" i aquesta ha de ser legal i acordada amb l'Estat (en la línia del que va propugnar Madina). Pere Casellas assegura que els catalans han de poder votar "si volen estar o no dins d'Espanya". Però no només això. Dins la "renovació democràtica" que propugna, creu que s'ha de negociar a Madrid poder fer un referèndum també sobre el model d'Estat que es vol (si monarquia parlamentària o república).

Difícil aconseguir els avals

"D'allò que es tracta és, en definitiva, d'obrir el socialisme a la democràcia", explica. El regidor figuerenc, que ha comunicat via e-mail al partit la seva intenció d'engegar la recollida d'avals, ja admet que serà "difícil" aconseguir els 2.000 que li calen abans de l'1 de juliol.

Per exemplificar-ho, Pere Casellas recorda que a comarques gironines el PSC té 970 militants. "I això ja talla força, tot i els contactes fets a l'àrea metropolitana, Lleida i Tarragona", indica. A més, el regidor figuerenc assegura que les condicions que ha posat el partit –els avals s'han de recollir presencialment– encara ho fan més complicat. Per això, assegura que parlarà amb la comissió gestora per veure si es poden presentar telemàticament.

Deslleialtat dels crítics

Casellas està convençut que al PSC no hi ha risc d'escissió. "Com ha quedat demostrat amb la renúncia de Joan Ignasi Elena, els crítics són una minoria", indica. Per al regidor figuerenc, el moviment Avancem és "molt poqueta cosa" i acusa les veus discordants de tenir "deslleialtat" cap al PSC només amb l'objectiu "d'aconseguir quota".

Per a Casellas, les divergències no s'han d'esbombar "amb vots al Parlament que arrenquen l'aplaudiment de la bancada convergent", sinó que s'han de resoldre "pels camins establerts". Per això, subratlla, ha decidit presentar-se com a precandidat a la secretaria general. "Iceta ho ha fet molt bé i té tot el meu respecte, però ara és l'hora de la renovació i de no anar enrere", conclou.

El precedent, una entrada al blog

De fet, en una entrada al seu blog, després del Consell Nacional en què Núria Parlon va renunciar a ser candidata, ja deixava entreveure la decisió que avui ha tirat endavant. A l'escrit, titulat 'Ens tornem a equivocar i voldria impedir-ho', Casellas lamentava que, després de la decisió inesperada de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Iceta s'hagués ofert "a salvar-nos de tots els mals que ens envolten".

El regidor figuerenc, al text, assegurava que allò que li cal ara al partit és "un líder que no desperti cap recel de ningú, que sigui vist pels afiliats i votants com una alenada d'aire fresc". A més, Casellas també subratllava que el nou primer secretari, innegablement, havia de tenir "un posicionament clar en relació amb el dret a decidir i a la relació amb el PSOE".

Casellas lamentava que l'actual imatge que dóna el partit és la de tancar-se en ell mateix, "de manca de renovació, de manteniment de l'status quo i de ser un partit conservador". A l'entrada al seu blog, ja demanava que algú dels qui pensem com ell fes "un pas endavant", tot i que els 2.000 avals li semblaven "francament inabastables per als qui no formen part de l'elit tradicional de Nicaragua".

stats