Política 31/08/2021

El PSC rellevarà Iceta per Illa en un congrés extraordinari al desembre

El conclave serà els dies 18 i 19 a Barcelona

2 min
Illa parlant amb Iceta el passat mes de novembre, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl canvi de cicle al PSC que fa alguns dies que s'anticipa ja té data. El partit dels socialistes catalans ha anunciat aquest dimarts que celebrarà un congrés extraordinari el 18 i el 19 de desembre a Barcelona per certificar el relleu en el seu lideratge: l'actual primer secretari del partit i ministre de Cultura, Miquel Iceta, deixarà el càrrec després de més de set anys al capdavant de la formació. El seu substitut, pendent de rebre l'aval previ de la militància en unes primàries, serà l'exministre de Sanitat i actual líder del partit al Parlament, Salvador Illa. De fet, ha sigut el mateix Illa l'encarregat de detallar el calendari en una roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest canvi de lideratge era inevitable des que a finals de l'any passat Iceta, per sorpresa de molts, va renunciar a liderar el PSC a les eleccions al Parlament del 14-F per deixar el seu lloc al llavors ministre de Sanitat i encomanar-se a l'efecte Illa. El moviment va funcionar a mitges: els socialistes van guanyar les eleccions, però no van poder governar. Ara aquell canvi de lideratge electoral es traduirà orgànicament i, per tant, Iceta també cedirà el timó a Illa al partit. Tot i això, formalment s'hauran de convocar unes primàries per si algun militant vol participar en la cursa. Illa ha confirmat aquest dimarts que ell ho farà i que també podran fer-ho tots aquells afiliats que compleixin les condicions.

Tots aquest canvis, que s'estaven cuinant des de fa dies, s'han confirmat a l'executiva que han celebrat els socialistes aquest dimarts. Allà Iceta ha confirmat la seva intenció de deixar el càrrec i ha ofert diversos motius. El principal, que considera que "no és compatible" exercir a la vegada el càrrec de ministre i de primer secretari del PSC per la gran dedicació que mereixen tots dos. També ha cedit informalment el relleu a Illa, ja que ha explicat que el PSC no té tradició de "bicefàlies" i que, per tant, considera que el líder al Parlament –actualment Illa– hauria de ser també el líder del partit.

Característiques singulars

Un congrés extraordinari del PSC té certes particularitats que Illa s'ha encarregat de destacar. La primera, que no altera el cicle de congressos ordinaris. És a dir, per molt que aquest desembre es faci un conclave, a finals del 2023 s'haurà de celebrar un nou congrés ordinari com ja estava previst. Per tant, el primer mandat d'Illa serà de dos anys. La segona particularitat és que en un congrés extraordinari només es canviarà l'executiva del partit i no caldrà renovar les direccions de totes les federacions territorials.

Illa no ha volgut aclarir si farà una executiva continuista i seguirà comptant amb Núria Marín com a presidenta de la formació –un càrrec més representatiu que executiu– o amb Eva Granados com a número dos. Sí que ha dit que compta que Iceta segueixi formant-ne part d'alguna manera, ja que considera que ara mateix té un "lideratge moral" dins del socialisme català que convé seguir mantenint en la direcció del partit.

stats