Política 13/11/2014

El PSC supedita els acords amb Mas a esgotar la legislatura

Els socialistes busquen un pacte global amb el Govern que no serveixi només per aprovar els pressupostos amb l'horitzó que d'aquí un any hi hagi un canvi a la Moncloa

Sara González
3 min
Artur Mas i Miquel Iceta, aquest dijous al matí al Parlament, entrant a la reunió que han mantingut / PERE VIRGILI

BarcelonaAmb la ruptura de l'acord d'estabilitat entre CiU i ERC arran de la renúncia del Govern a celebrar la consulta acordada, el PSC va veure una oportunitat d'or per tornar a situar-se al bell mig del focus mediàtic. Artur Mas necessita un nou soci si finalment decideix continuar la legislatura i Miquel Iceta ja fa setmanes que aixeca el dit conscient que, a curt termini, el president ha d'aprovar pressupostos. Tot i això, el PSC no estén la mà a qualsevol preu ni per una qüestió puntual. Ho fa demanant un pacte ampli, preveient un canvi de govern d'aquí un any, que té una condició 'sine qua non': que Mas es comprometi a governar fins al final de la legislatura, el 2016, i que, per tant, no convoqui eleccions anticipades ni de forma immediata ni tampoc d'aquí uns mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Nosaltres som de relacions estables, no de flirtejos", asseguren fonts del PSC. Els socialistes no volen limitar les negociacions amb el Govern als pressupostos. El mateix primer secretari ja ha dit just després de reunir-se amb Artur Mas que el seu oferiment passa per forjar un pacte més ampli que pivoti sobre el rellançament econòmic i la creació d'ocupació, la defensa de l'estat del benestar, la regeneració democràtica i la negociació d'un nou acord polític amb la resta d'Espanya que sigui sotmès a referèndum dels catalans. Seria, en definitiva, un acord de legislatura per apuntalar la minoria de Mas a canvi d'evitar unes eleccions que a hores d'ara no convenen als socialistes.

El PSC no vol ser, en definitiva, una crossa que ajudi Mas a aprovar els pressupostos o a neguitejar ERC per després acabar igualment amb unes eleccions anticipades. I és que el partit que lidera Iceta sap l'interès que tindria CiU d'arribar a un escenari electoral en el qual pogués vendre uns comptes aprovats que recuperen la paga extra dels funcionaris i poder deixar les retallades en un segon pla. "Per molt que vulguin utilitzar això, ells han de fer un canvi molt més profund. El focus s'ha de centrar no tant en els que deixen de cobrar un mes, sinó en els que no cobren durant tot l'any", sentencien fonts del PSC. Malgrat les especulacions i l'interès del Govern per fer veure a ERC que pot comptar amb un soci alternatiu, Iceta ha aclarit aquest dijous que, per ara, "no s'estan negociant" els pressupostos amb CiU. De fet, per ara només s'han produït sondejos i alguna conversa informal que, per exemple, han mantingut el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a peu dret al Parlament.

Interès a adormir el calendari

En realitat, però, els socialistes busquen un paper de soci preferent a més llarg termini que els permeti refer-se mínimament dels convulsos mesos que els han fet perdre múscul, però també amb l'horitzó d'arribar a unes eleccions espanyoles d'aquí un any en les quals creuen que el PSOE té opcions d'arrabassar la Moncloa al PP. Iceta, que fa mesos que insisteix que ell condueix el PSC pensant en el 2015, veu en aquest nou hipotètic escenari la situació idònia perquè la reforma federal de la Constitució que abanderen els socialistes s'obri pas per resoldre el conflicte d'encaix de Catalunya a Espanya i es desactivi així la gran onada independentista i la reivindicació d'un referèndum a l'escocesa. La resolució d'un conflicte que el PSC es podria atribuir, en cas que fos aprovada a Catalunya, per iniciar una remuntada que a hores d'ara encara veu massa lluny però que fia per complet a aquesta reforma federal que, confia, el PSOE tiraria endavant malgrat que a hores d'ara encara es nega a reconèixer Catalunya com a nació o a acceptar el principi d'ordinalitat en el model de finançament.

Aquest és, doncs, el full de ruta dels socialistes catalans. Tot i això, amb tots els elements que ara tenen sobre la taula, el PSC assegura que primer cal que Artur Mas aclareixi "què vol fer" per decidir si poden ser o no companys de viatge. Perquè si l'objectiu és acabar convocant eleccions anticipades ara o més endavant, els socialistes, avisen, no li faran costat únicament per salvar-li els pressupostos.

stats