El PSC tanca files amb Sánchez pels indults i carrega contra la campanya de la dreta

Illa presentarà aviat un "govern alternatiu" a Catalunya i no concedirà cap dia de gràcia a Aragonès

3 min
El primer secretari del PSC i ministre, Miquel Iceta, ahir amb el candidat socialista, Salvador Illa, al consell nacional.

BarcelonaEl PSC ha celebrat aquest dissabte el seu primer consell nacional des que Catalunya té un nou Govern d'ERC i JxCat, però el tema principal del conclave s'ha centrat més aviat en un assumpte que hi ha sobre la taula del govern espanyol: els indults dels presos polítics. Els socialistes catalans han tancat files amb la posició del president espanyol, Pedro Sánchez, que s'ha mostrat partidari de concedir-los parcialment, i han criticat amb duresa la campanya que ja ha posat en marxa la triple dreta del PP, Cs i Vox contra la concessió d'aquesta mesura de gràcia.

El consell nacional l'han protagonitzat Miquel Iceta i Salvador Illa, posant de manifest de nou aquesta bicefàlia ben avinguda que lidera ara mateix el socialisme català. Iceta, primer secretari del PSC i ministre de Política Territorial de Sánchez, ha volgut expressar tot el seu suport al president espanyol, ja que no tot el PSOE està cohesionat al voltant dels indults. Hi ha barons socialistes que hi estan obertament en contra. Per evitar que a Catalunya pugui passar el mateix, el ministre català ha demanat als militants del PSC "el suport a totes les decisions que es prenguin" relatives a aquest tema. Per a ell, els indults són el millor camí per retornar Catalunya al camí de l'estabilitat social i política. "No només volem dir que som un sol poble sinó que ho volem fer realitat", ha proclamat.

En la mateixa línia s'ha pronunciat Salvador Illa, que fins fa poc també formava part del gabinet de Sánchez i que ara és el líder del socialisme català al Parlament. Per a ell, la decisió d'indultar respon "a la responsabilitat, la convicció i el coratge" del PSOE, i ha avisat que, en qualsevol cas, els indults mai seran totals sinó parcials –eliminaran les penes de presó però no les d'inhabilitació–. Tant Illa com Iceta han defensat els indults, però no s'han estalviat crítiques cap a les forces independentistes, a les quals han acusat de dividir la societat catalana. "Han sigut els pitjors 10 anys dels últims 300 de la història de Catalunya", ha assegurat l'exministre de Sanitat.

Des que Sánchez ha mostrat que està disposat a concedir aquests indults parcials, la triple dreta espanyola ha començat una campanya de mobilització en contra que, en certa manera, recorda la que va fer fa 15 anys el PP contra l'Estatut de Catalunya, que acabaria sent retallat pel Tribunal Constitucional. Davant d'aquestes similituds, Iceta ha advertit els populars que l'últim cop que van recollir firmes –com volen fer ara– contra un tema relacionat amb Catalunya es va convertir en un dels detonants del Procés i tot plegat va acabar en "referèndums il·legals i en una declaració unilateral d'independència". Així, ha demanat a la dreta que es repensi la seva estratègia: "Qui estima de veritat els pobles d'Espanya no els enfronta".

Un gabinet a l'ombra

Inspirat en un fet que és habitual en la política anglosaxona –i que també va posar en pràctica l'expresident Pasqual Maragall quan feia oposició a Jordi Pujol–, Illa ha anunciat que en els pròxims dies anunciarà el seu "govern alternatiu de Catalunya". És a dir, un shadow gabinet (gabinet a l'ombra) que farà oposició a les mesures del nou executiu entre ERC i JxCat. Els socialista ha avisat que no pensa donar a aquests dos partits ni els 100 dies de gràcia que tradicionalment demana tot govern per poder assentar-se en el càrrec. "Ni 100 dies, ni 50, ni 30, ni 20, ni 3. Zero dies de gràcia per a aquest govern que ja porta cinc anys governant i ha portat Catalunya a la seva pitjor decadència en 100 anys".

stats