Política 22/01/2018

El PSC avisa que recorrerà al TC per evitar la investidura de Puigdemont si Torrent no canvia la decisió

Els comuns insisteixen que no donaran suport a cap candidat de Junts per Catalunya

Aleix Moldes / Laia Vicens
2 min
La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, en roda de premsa

BarcelonaSi el president del Parlament, Roger Torrent, manté Carles Puigdemont com a candidat a la investidura, el PSC recorrerà al Tribunal Constitucional (TC) per evitar-ho. Així ho ha explicat aquest dilluns la portaveu parlamentària dels socialistes, Eva Granados, que ja ha avançat que el primer que faran serà demanar la reconsideració d'aquesta decisió tan bon punt surti publicada al 'Butlletí Oficial del Parlament'. "No podem acceptar un debat d'investidura amb algú que ha decidit voluntàriament no venir a la sessió d'investidura", ha indicat Granados, que ha lamentat la decisió de Torrent: "El president del Parlament ha acceptat un debat a distància, amb un candidat que ha demanat la delegació de vot".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes demanaran la suspensió del ple al TC, tal com ja van fer per evitar el ple en què els grups sobiranistes pretenien declarar la independència, inicialment previst per al 9 d'octubre del 2017 i que finalment va haver de canviar de data al 10 d'octubre. El TC va acceptar aleshores el recurs d'empara dels diputats del PSC, que entenien que se'ls estaven vulnerant els drets. Ara els socialistes consideren que l'informe dels lletrats avala jurídicament la seva oposició a la investidura de Puigdemont i faran el possible perquè no s'arribi a produir.

D'altra banda, Granados s'ha mostrat partidària d'una reunió entre Torrent i el president espanyol, Mariano Rajoy, que ja ha demanat el president del Parlament. Granados també entén que Torrent visiti els tres diputats a la presó. En canvi, els socialistes no consideren adequat que es reuneixi amb els diputats a Brussel·les, "que no assisteixen voluntàriament al Parlament i estan fugats de la justícia".

Els comuns demanen no investir Puigdemont perquè "perpetua la corrupció"

Els comuns han insistit que no donaran suport a la investidura de Puigdemont i tampoc "a ningú de Junts per Catalunya, sigui qui sigui el candidat", perquè són els impulsors de "polítiques neoliberals". Així ho ha dit la portaveu dels comuns, Elisenda Alamany, que també ha emplaçat ERC i la CUP a no donar suport a un candidat de JxCat per no "perpetuar la xacra de la corrupció" a Catalunya.

"Demanem que es posicionin i diguin si seran perpetuadors de la corrupció", ha dit en referència a la sentència del cas Palau que condemna CDC per finançament il·legal. En aquest sentit, ha demanat també que pressionin perquè per exemple Jordi Turull no estigui al Govern, ja que ha dit que l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, és una "persona honesta" tot i haver estat condemnat pel cas Palau.

Segons ha dit, el grup de Catalunya en Comú - Podem participarà en el debat d'investidura per "lleialtat institucional" però votarà en contra Puigdemont perquè és un "president que no pot presidir i vol un Govern que no pot governar des de Catalunya". Tot i així, ha demanat que es posi en marxa ja un Govern per "eliminar l'article 155".

stats