CIS

El PSOE amplia l'avantatge sobre el PP, segons el CIS

Pedro Sánchez es dispara 3,5 punts i aconsegueix distanciar-se de Núñez Feijóo

3 min
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu al Congrés

MadridEl baròmetre del CIS del mes de setembre que s'ha fet públic aquest dilluns amplia l'avantatge del PSOE sobre el PP fins a quatre punts. La formació de Pedro Sánchez aconsegueix un 32,7% d'intenció de vot, 3,5 punts més que fa un mes, mentre que els populars es queden amb un 28,7%, només dues dècimes més. Els socialistes recuperen així un còmode lideratge coincidint amb l'anunci de diferents paquets d'ajudes per lluitar contra la inflació i també d'un gir discursiu cap a l'esquerra que inclou, entre altres coses, l'impost a les grans fortunes.

Valoració de líders

Nota mitjana sobre 10

Yolanda Díaz

UP

4,7

=

Pedro Sánchez

PSOE

4,5

+0,1

Alberto N. Feijóo

PP

4,4

-0,1

Íñigo Errejón

Més País

3,9

=

Inés Arrimadas

Cs

3,3

=

Santiago Abascal

Vox

2,7

=

Font: CIS octubre del 2022 / Gràfic: ARA

Valoració de líders

Nota mitjana sobre 10

Yolanda Díaz

UP

4,7

Pedro Sánchez

PSOE

4,5

Alberto N. Feijóo

PP

4,4

Íñigo Errejón

Més País

3,9

Inés Arrimadas

Cs

3,3

Santiago Abascal

Vox

2,7

Font: CIS octubre del 2022 / Gràfic: ARA

Valoració de líders

Nota mitjana sobre 10

Yolanda Díaz

UP

4,7

Pedro Sánchez

PSOE

4,5

Alberto N. Feijóo

PP

4,4

Íñigo Errejón

Més País

3,9

Inés Arrimadas

Cs

3,3

Santiago Abascal

Vox

2,7

Font: CIS octubre del 2022 / Gràfic: ARA

Pel que fa a la resta de partits, Unides Podem es manté en tercera posició amb un resultat semblant al de fa un mes, amb un 12,7% d'intenció de vot, mentre que Vox cau fins al 8,8%, el seu pitjor resultat des que va irrompre al Congrés de Diputats. La baixada de l'extrema dreta és molt substancial, perquè fa només un mes era al 10,3%, al juliol al 12%, al juny al 16,5% i a les eleccions del 2019 va obtenir un 15,2%. És a dir, en pocs mesos, coincidint amb la patacada de les andaluses i la sortida de Macarena Olona del partit, ha perdut gairebé la meitat del suport.

Amb aquests resultats es consolida la possibilitat d'una reedició del govern d'esquerres, perquè la suma del PSOE i UP arriba fins al 45,5% dels sufragis mentre que l'acumulat del PP, Cs i Vox es queda en el 40,2%. Ciutadans continua situat en una posició baixa, el 2,7% dels vots, que fa molt difícil que pugui obtenir representació a la cambra baixa.

Pel que fa als partits independentistes catalans, ERC continua la tendència a la baixa i perd tres dècimes més fins al 2,1% dels vots (a les eleccions del 2019 va obtenir el 3,6%), mentre que Junts puja una dècima, fins a l'1,5%, i la CUP es queda amb un 0,5%. En conjunt, la baixada de l'independentisme és substancial i passa del 6,8% el 2019 al 4,1%, és a dir, perdria un terç del suport.

Valoració de líders

Pel que fa a la valoració de líders, no hi ha grans canvis. Ningú aprova, però Yolanda Díaz es manté al capdavant amb una nota del 4,7 seguida per Pedro Sánchez amb un 4,5 i Alberto Núñez Feijóo amb un 4,4. A la pregunta de qui es prefereix de president, Pedro Sánchez és el preferit per un 22,9% dels enquestats mentre que Feijóo queda sensiblement per darrere amb un 17,4%. En tercer lloc se situa Yolanda Díaz, amb un gens menyspreable 9,7%. Crida l'atenció que Isabel Díaz Ayuso només és la preferida com a presidenta per un 2,7%.

En aquest baròmetre del CIS s'han inclòs també preguntes sobre temàtica fiscal coincidint amb la polèmica sobre la supressió de l'impost de patrimoni a Andalusia. L'executiu d'esquerres pot afirmar que hi ha un consens social molt ampli respecte a la idea que els que més tenen han de pagar més (80,3% a favor o molt a favor). I també una àmplia majoria del 71,2% consideren que s'haurien de pagar els mateixos impostos a tot l'Estat, un torpede a la línia de flotació de la competència fiscal que promou el PP.

El mes de juliol passat va ser la primera vegada que el CIS va col·locar el PP d'Alberto Núñez Feijóo per davant del PSOE de Pedro Sánchez (30,1% a 28,2%), d'acord amb la majoria d'enquestes electorals fetes per instituts privats. Però al setembre Sánchez es va tornar a posar per davant coincidint amb el seu gir a l'esquerra discursiu i amb mesures com els impostos a la banca i les elèctriques. Fa un mes, el PSOE es va situar en un 29,2% dels vots (un punt més que al juliol) i el PP en un 28,5% (1,6 menys). Es tractava d'una diferència tan petita que es podia parlar d'empat tècnic. Aquest empat ara s'hauria trencat en factor del PSOE.

stats