CRISI SOCIALISTA
Política 18/11/2016

El PSOE castiga Batet mentre revisa la relació amb el PSC

El partit manté tres portaveus catalans i designa l’equip que dissenyarà el nou protocol de relacions

Mariona Ferrer I Fornells / Dani Sánchez Ugart
3 min
El PSOE castiga Batet mentre revisa la relació amb el PSC

MadridCàstig preventiu del PSOE al PSC pel no a Mariano Rajoy. La gestora que mana a Ferraz va fer ahir una demostració de força i va apartar la cap de files dels socialistes catalans a Madrid, Meritxell Batet, de la direcció del grup parlamentari al Congrés per haver-se saltat la disciplina de vot durant el debat d’investidura. Serà una expulsió temporal, a l’espera que es revisi el protocol de relacions entre els dos partits. El nou ordre socialista s’assegura una posició de força en aquesta negociació, però evita el correctiu més dur: deixa vacant el lloc de Batet i manté tres dels set diputats catalans al Congrés -Joan Ruiz, Mercè Perea i Manuel Cruz- com a portaveus en comissions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC es queda així per primer cop sense veu en cap dels màxims òrgans de decisió socialistes a Madrid durant, almenys, dos mesos. No tindrà cap interlocutor ni a la gestora -on el membre que els pertoca també està en quarantena- ni a la direcció del grup -on el partit català té un lloc assegurat en virtut del protocol que ara es renegocia.

Batet va assumir el càstig amb resignació i no va voler rebel·lar-se: “Accepto les decisions de la gestora, tot i que preferiria que no s’haguessin produït”. La coordinadora dels socialistes catalans al Congrés -aquest càrrec sí que el conserva- va afirmar que continuaran “treballant per aconseguir que les relacions amb els companys socialistes siguin molt fluides”. “Tinc confiança absoluta que en els pròxims mesos treballarem de manera positiva per aconseguir que la relació entre el PSC i el PSOE s’enforteixi”, va dir.

La gestora justifica l’exclusió de Batet argumentant que, abans, s’ha d’establir la nova relació amb els socialistes catalans. “Hi ha un procés obert i el més raonable és que es tingui una especial consideració amb la situació i quan s’acabi la feina de les dues delegacions es decidirà com s’ocupa aquest lloc”, va assenyalar ahir el portaveu de la direcció provisional, l’andalús Mario Jiménez. Batet, justament, integrarà aquest grup de treball que ha de revisar el protocol de relacions entre el PSOE i el PSC vigent des del 1978. La delegació catalana es completarà amb l’alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, i el flamant secretari d’organització, Salvador Illa. A l’altra banda de la taula s’hi trobaran un trident dur, encapçalat pel mateix Jiménez -home fort de la presidenta andalusa, Susana Díaz, a la gestora-, l’eurodiputada Elena Valenciano -autora de la resolució que va possibilitar investir Rajoy- i l’històric socialista extremeny Francisco Fuentes.

A efectes pràctics Ferraz limita la purga als més pròxims a l’ex secretari general Pedro Sánchez, però evita obrir expedients d’expulsió. Jiménez va fonamentar la decisió assegurant que s’ha premiat la “capacitat” i la “confiança” en la nova gestora. La diputada balear Sofía Hernanz també perd el seu lloc a la direcció del grup -en aquest cas definitivament, perquè els balears no hi tenen lloc garantit, a diferència del PSC-, i l’aragonesa Susana Sumelzo deixarà de ser portaveu. La independent Margarita Robles, en canvi, seguirà de presidenta de la comissió de justícia tot i haver sigut una de les fermes defensores del no. No ha tingut la mateixa sort el català José Zaragoza. Dimarts es va decidir que la presidència de la comissió mixta de la UE no fos per a ell, sinó per a Soraya Rodríguez.

El precedent de Zaragoza

El PSOE repeteix amb l’expulsió temporal de Batet el guió que ja va seguir el 2013, quan el PSC es va saltar la disciplina en una votació sobre el dret a decidir. Aleshores el càstig provisional el va rebre el mateix Zaragoza. Aquella vegada el PSC va recuperar el lloc a la direcció del grup després de la Declaració de Granada -quan el partit va renunciar a la defensa del dret a decidir-, tot i que va recaure en Francesc Vallès i no en Zaragoza. Ferraz s’assegura aquesta vegada, com ja va fer fa tres anys, una posició d’avantatge en la negociació.

Felipe González veu Díaz com a líder socialista

L’expresident del govern espanyol Felipe González va defensar ahir en un col·loqui al fòrum Joly Andalusia que la presidenta de la Junta i actual secretària general del PSOE-A, Susana Díaz, reuneix totes les condicions per ser la pròxima secretària general del PSOE. González també va assegurar que Díaz té prou “força i coratge” per posar-se al capdavant del partit. A González li van preguntar si donaria suport a la candidatura de Díaz, i l’expresident, clau en la caiguda de Pedro Sánchez, va ironitzar amb el fet que cap dels candidats a qui ell ha donat suport ha acabat sent secretari general i que per tant, no l’avalarà per no “perjudicar-la”.

stats