Política 29/12/2014

El PSOE coincideix amb el PNB i CiU que hi ha un "procés recentralitzador" a Espanya

Ximo Puig considera que el PP té una "mentalitat molt centralista"

Efe
2 min
Ximo Puig. EFE

MadridEl secretari de Reformes Democràtiques del PSOE i líder dels socialistes valencians, Ximo Puig, ha coincidit amb el PNB i CiU que hi ha un "procés recentralitzador" per part del govern del PP, que està menyscabant la prestació de serveis bàsics de les comunitats autònomes i ajuntaments. Puig, en declaracions a RNE, ha opinat que el PP té una "mentalitat molt centralista" que aplica a "tots els aspectes" de les seves polítiques i que és "absolutament errònia" per a la cohesió d'Espanya. "Hi ha molts elements de recentralització. No hi ha hagut avenços en establir polítiques coordinades de l'Estat", ha denunciat Puig.

Segons la seva opinió, si les comunitats autònomes són les que gestionen l'educació, la sanitat o els serveis socials, la distribució del nivell de dèficit ha estat "absolutament favorable per a l'Estat, que per la via dels fets ha anat recentralitzant". També ha posat com a exemple el que l'ajust d'organismes públics "hagi estat molt menor" a l'Estat que en les autonomies o que s'estiguin limitant competències municipals, que "és un error molt greu".

Per això, Puig ha dit que coincideix amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, i amb el president de la Generalitat, Artur Mas, en l'existència d'un procés recentralitzador, com els dos dirigents autonòmics van denunciar en la reunió mantinguda diumenge, a Vitòria.

El dirigent socialista ha reiterat que no hi haurà una gran coalició entre el PP i el PSOE perquè la sortida a Espanya passa per l'"alternança" al poder. Segons l'opinió de Puig, del debat sobre una aliança entre socialistes i populars després de les pròximes eleccions generals en són "beneficiaris" el PP i Podem, però no els ciutadans, que "no ho perceben com una solució". "Forma part de l'estratègia del PP, que en aquests moments va en caiguda lliure i necessita buscar un altre tipus de debats que el beneficiïn electoralment", ha argumentat.

Ha subratllat que la resposta a la falta de credibilitat que hi ha sobre la política "no pot ser una mena de 'catenaccio'" entre els dos principals partits. El líder dels socialistes valencians ha posat èmfasi a més en el fet que el PSOE abandera un "model absolutament diferent" del del PP.

Sobre si la presidenta andalusa, Susana Díaz, es presentarà a les primàries socialistes del juliol, Puig ha respost: "Aquestes coses formen part de la política ficció i ja en tenim prou amb la realitat per fer ficció".

stats