La nova legislatura

El PSOE convida Feijóo a immolar-se a la investidura

Vox no garanteix els vots al candidat del PP i complica encara més la decisió de Felip VI

3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb el líder de Coalició Canària i president de Canàries, Fernando Clavijo, a Tenerife

MadridVistes les presses de Felip VI per iniciar el procés de la investidura i que les negociacions amb Junts i ERC estan molt verdes, el PSOE posa el fre de mà. De criticar les pressions del PP al rei perquè designi Alberto Núñez Feijóo i subratllar que Pedro Sánchez és l'únic candidat possible, ara els socialistes han passat a gairebé convidar Feijóo a presentar-se al debat perquè constati de nou el que ja li van dir les urnes: que no pot formar una majoria de govern. Fonts de Ferraz i de la Moncloa apunten que no participaran en la "competició" de veure qui és el primer a anar a la investidura i que si realment el líder conservador vol intentar-ho, endavant. Ara bé, la decisió és en mans del monarca i no és gens fàcil, perquè si Santiago Abascal no li confirma aquest dimarts que els seus 33 diputats votaran Feijóo, no tindria més suports assegurats que Sánchez, que compta amb els seus i els de Sumar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si Feijóo necessita incidir en el seu fracàs del 23-J, és el seu problema", insisteixen fonts del PSOE. ¿Això vol dir que Sánchez no postularà o que dirà a Felip VI que no el designi? Des de la Moncloa asseguren que no, que traslladarà al cap de l'Estat que està treballant per bastir una majoria viable. De fet, ja es va reflectir en la votació sobre la mesa del Congrés dijous passat, amb l'acord de 178 diputats i amb un protagonisme destacat de les formacions independentistes, les mateixes que plantaran Felip VI en aquesta ronda de consultes. El PNB sí que ha visitat el rei aquesta tarda tot i que el seu portaveu, Aitor Esteban, considera "precipitada" aquesta convocatòria. En una entrevista a la Cadena SER, ha alertat que encara no ha parlat amb el PSOE de la investidura. Sánchez, doncs, ho tindria molt difícil per lligar ja els suports i sortir investit si Felip VI el designés.

El president espanyol en funcions preferiria una mica més de marge, i també els seus potencials socis, però respectarà el que decideixi el cap de l'Estat. Si opta per Feijóo es produirà un debat d'investidura "fake", anoten des de Ferraz, en la mateixa línia que s'expressava aquest diumenge el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, quan parlava d'una "obstinació ridícula" del líder del PP i una "pèrdua de temps". I és que no només Feijóo no pot passar dels 172 diputats a favor, menys dels 178 que li votarien no a la investidura, sinó que ni tan sols té garantits els de l'extrema dreta. Aquest matí el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha demanat al PP que aclareixi si va impedir l'entrada del seu partit a la mesa del Congrés "perquè tenien un compromís amb el PNB". Des del Parlament de Catalunya, Garriga ha instat els conservadors a donar "explicacions urgents" abans que Abascal visiti Felip VI aquest dimarts al matí.

Coalició Canària posa condicions al PSOE

El vot amb què sí que pot comptar Feijóo és el de la diputada de Coalició Canària (CC) Cristina Valido, que ja va apostar dijous per Cuca Gamarra en la votació a la presidència del Congrés. En la seva visita al rei ha traslladat que el PP ha acceptat de manera íntegra "l'agenda canària" amb un total de 55 peticions, i que també es compromet a formar un govern sense Vox. Amb aquestes dues condicions, CC donaria el a Feijóo. Ara bé, Valido també ha explicat que si el PSOE es comprometés a complir amb les seves reivindicacions i fes efectiu el pagament de les partides compromeses amb la formació nacionalista canària en els pressupostos del 2023, també podria votar una investidura de Sánchez. Aquest dilluns el líder del PSOE s'ha vist amb el líder de CC i president de les Canàries, Fernando Clavijo, amb motiu dels incendis a Tenerife.

stats