Llei d'amnistia

El PSOE confia aprovar dijous l'amnistia sense canvis en terrorisme

Els socialistes convoquen la reunió de la comissió de justícia a les 11

4 min
El ministre de Justícia, Félix Bolaños, escoltant la diputada de Junts Míriam Nogueras.

Madrid / BarcelonaDijous a les 11 del matí. Aquesta és la data i l'hora que el president de la comissió de justícia del Congrés dels Diputats, Francisco Lucas, del PSOE, ha escollit per aprovar previsiblement el dictamen de la proposició de llei de l'amnistia. Això significa que els socialistes i Junts tenen fins a aquesta data per acabar de tancar un pacte sobre el text legal, que si supera aquest pas aniria la setmana que ve al ple del Congrés i posteriorment començaria el seu tràmit al Senat. Les fonts consultades asseguren que tots dos partits ultimen l'acord, però que encara no està tancat oficialment. De fet, els dos partits mantenen posicions: des del PSOE confien aprovar la norma sense introduir els canvis sobre terrorisme que els ha reclamat Junts, mentre que els juntaires mantenen que no donaran suport a una norma que, a parer seu, no engloba a tots els encausats pel Procés, entre els quals l'expresident Carles Puigdemont, ara investigat per terrorisme al Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No tenim previst fer cap modificació", ha dit la portaveu socialista, Esther Peña, en roda de premsa aquest dilluns. Peña ha reiterat que el posicionament dels socialistes és "ferm i clar". "Aquí ens plantem", afegeixen fonts del partit, que expressen "ple convenciment" que el text aquest cop superarà les reticències de Junts per molt que "tot quedi igual" en terrorisme. Per què? Segons el PSOE la decisió del 30 de gener dels juntaires de desmarcar-se de la norma va suposar un "cop" per a ells i això els pot dur ara a rebaixar exigències –interpreten–. "L'última votació ha obert un període de reflexió", ha asseverat Peña.

Ara bé, des de Junts fins ara han mantingut posicions, que a més a més veuen reforçades per l'esborrany de l'informe de la Comissió de Venècia sobre el text legal –que s'aprovarà definitivament el 15 de març després d'escoltar una delegació de parlamentaris espanyols–. Quin és el posicionament dels de Puigdemont? JxCat ha reclamat que es retirin les referències al terrorisme com a delicte exclòs de l'amnistia, així com el delicte de traïció, a més d'introduir canvis que garanteixin que els tribunals, a través de la qüestió de constitucionalitat o de la qüestió prejudicial a Luxemburg, no podran retardar l'aplicació de l'amnistia. Per què consideren positiu l'informe de la Comissió de Venècia? Entre altres coses perquè situa els límits de l'amnistia en la "vulneració greu" dels drets humans que "no necessàriament són els mateixos que els delictes greus del dret intern", com pot ser el terrorisme recollit en l'actual Codi Penal o l'alta traïció. Sigui com sigui, a diferència del PSOE, aquest dilluns Junts ha optat públicament pel silenci. De fet, s'ha tornat a conjurar per l'hermetisme en aquest últim tram de negociació. Quin serà el desllorigador? Qualsevol fórmula ha de fer compatibles les posicions de tots dos partits, que fins ara s'han mostrat irreconciliables.

En tot cas, hi ha fonts que asseguren que la via existeix i que el text està pràcticament tancat. Aquest cap de setmana l'exdiputat Jaume Asens, un dels principals negociadors de Sumar, ha assegurat en una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio que l'acord és imminent. Segons ell, els socialistes haurien acceptat modificacions de la norma que Junts demanava. "Sobre Junts i l'estat de les negociacions, si hi ha cap novetat s'informarà des de Junts", va replicar de seguida, però, el secretari general del partit, Jordi Turull, tot i que l'expresident Carles Puigdemont també ha parlat en les últimes hores d'una "nova etapa" que podria deixar enrere l'exili ja donant per aprovada l'amnistia. Al seu torn, des d'ERC, la portaveu republicana, Raquel Sans, ha constatat aquest "acostament de posicions" entre el PSOE i Junts en roda de premsa aquest dilluns.

Vinculació amb els pressupostos de l'Estat?

Des del PSOE veuen un eventual pacte sobre l'amnistia com una manera també de lligar ja els pressupostos. Per tirar-los endavant, el president espanyol, Pedro Sánchez, necessita el suport de tota la majoria plurinacional del Congrés, també de Junts. Tot i que oficialment el PSOE deslliga el calendari de la negociació de l'amnistia del dels comptes, els socialistes volen accelerar les dues coses per esborrar els dubtes sobre l'estabilitat del govern espanyol generats pel cas Koldo. La creixent pressió que exerceix el PP per la presumpta trama de corrupció, que ja parla de "descomposició" del govern espanyol, fa que els socialistes tinguin més interès a anunciar un pacte sobre l'amnistia que punxi el globus que la legislatura estaria acabada.

I és que aconseguir ara l'aprovació de l'amnistia és una manera de demostrar que la legislatura no corre perill. En aquest sentit s'ha pronunciat la líder del soci minoritari de la coalició. La vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha assegurat en una intervenció davant del seu grup parlamentari que hi haurà amnistia i també pressupostos. Díaz ha negat que la legislatura estigui a punt de caure i ha remarcat que quedarà demostrat que la ciutadania "va votar bé" el 23-J.

Ara bé, des dels juntaires es mostren cauts. Fonts del partit neguen que els pressupostos de l'Estat i l'amnistia estiguin relacionats, ja que consideren l'oblit judicial un compromís d'investidura. De fet, des d'un primer moment Junts ha insistit que els seus vots no es poden donar per fets citant un paràgraf de l'acord de legislatura amb el PSOE, en què s'assegura que "l'estabilitat" està "subjecta als avenços i el compliment dels acords". Per tant, segons diuen, encara que hi hagi acord per a l'amnistia no donen per fet el seu sí als comptes de l'Estat.

stats