Política 02/12/2020

El PSOE i Unides Podem registren una nova proposta per forçar el PP a desbloquejar el CGPJ

La iniciativa preveu limitar abans del 2021 el poder de l'òrgan judicial mentre estigui en funcions

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, dirigint-se al cap de l'oposició, Pablo Casado, durant la sessió de control al Congrés.

MadridS'ha acabat la treva que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va oferir al cap de l'oposició, Pablo Casado, després que el PP marqués distàncies amb Vox en la moció de censura fallida de Santiago Abascal. El PSOE i Unides Podem han registrat aquest dimecres al Congrés una nova proposició de llei per limitar la capacitat d'acció i sobretot els nomenaments del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l'òrgan de govern dels jutges presidit pel conservador Carlos Lesmes. Arran de la nova negativa de Casado a desbloquejar la renovació, el govern espanyol respon així amb la intenció que la llei es debati el 15 de desembre al Congrés.

La nova proposició de llei suposa una important rebaixa de la inicial, que va generar una allau de crítiques no només des de la dreta, sinó des de totes les instàncies generals, i va portar Brussel·les a expressar el seu malestar. El govern espanyol, per la via dels seus dos partits al Congrés, pretenia rebaixar de la majoria qualificada de dos terços a majoria absoluta els suports necessaris per a la renovació del CGPJ a les Corts. Ara la iniciativa està focalitzada en una de les potes que ja tenia la reforma inicial: limitar el poder de la cúpula judicial mentre el seu mandat estigui caducat.

Ja fa dos anys que Lesmes està en funcions al capdavant del CGPJ, però els últims mesos ha desafiat la Moncloa duent a terme nomenaments de jutges. Els que han fet enfadar més el govern espanyol són els de la sala segona o la sala penal del Tribunal Suprem. La decisió va fer perdre la paciència a Sánchez i va desembocar fa dos mesos en la presentació de la polèmica reforma. Ara, després que dilluns Casado reiterés la negativa a arribar a un acord per desbloquejar la renovació i assegurés que és "mentida" que hi hagi un pacte tancat amb noms i cognoms amb el PSOE que només espera el seu aval -com defensa la Moncloa-, el PSOE i Unides Podem han registrat la iniciativa per pressionar el principal partit de l'oposició.

Es manté l'amenaça de la reforma exprés

Fonts de la Moncloa defensen la mesura per la necessitat de regular la situació del CGPJ mentre està en funcions i apunten que no renuncien a la proposta de màxims que el PSOE i Unides Podem van registrar fa dos mesos, però de moment prefereixen "esgotar aquesta nova via". El govern espanyol evitaria així reobrir la polèmica de quan la van registrar. Per a les mateixes fonts, la posició de Casado és d'una "frivolitat important" perquè "el que diuen quan no hi ha una declaració pública no és el mateix que quan parlen de portes enfora".

De fet, aquest és el discurs que ha repetit el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, des de principis de setmana: ha assegurat que ja hi havia un acord tancat amb noms i cognoms. La ministra portaveu, María Jesús Montero, va incidir-hi aquest dimarts plantejant un ultimàtum a Casado: o acceptava la renovació o al cap d'un temps prudencial tirarien endavant la reforma. Ara la Moncloa ha decidit aixecar la treva, però ja no hi ha sobre la taula una reforma per canviar les majories.

Un nou atac a la justícia, segons el PP i Cs

La reforma ha tornat a indignar la dreta espanyola. Tant el PP com Ciutadans han tornat acusar Sánchez de voler atacar la independència judicial. Des de Sevilla, durant un acte de commemoració dels dos anys de govern dels populars a la Junta d'Andalusia, Casado ha assegurat que el president espanyol "vol manar en tots els poder de l'Estat, encara que sigui en contra del que diuen la Comissió Europea, la Constitució i la majoria qualificada de les Corts". No ha volgut, però, entrar en la lletra petita de la la proposició de llei. "Sembla que a la Moncloa només treuen coses a veure quin ham ofereixen perquè piqui l'oposició. Però nosaltres només ens atenem al que és important", ha assenyalat.

Més rotund ha estat el partit taronja. El seu portaveu al Congrés, Edmundo Bal, ha alertat que la reforma suposa un "atemptat més a la independència del poder judicial" perquè no se'l pot "escapçar" mentre està en funcions, impedint nomenaments importants com al Suprem o als Tribunals Superiors de Justícia autonòmics, l'Audiència Nacional o Audiències Provincial. Segons Bal, l'executiu de Sánchez té un únic objectiu: "Colonitzar totes les institucions, desembarcant en contra de la independència del CGPJ". En aquest sentit, Cs ha demanat de nou que siguin els jutges els que decideixin la seva renovació.

stats