El PSOE i Unides Podem signen una treva temporal sobre la reforma laboral

El govern espanyol afirma que està compromès amb la "derogació" de la norma

3 min
Las vicepresidentes Yolanda Díaz i Nadia Calviño avui al senat

MadridFinalment la sang no ha arribat al riu. El PSOE i Unides Podem han signat una treva temporal sobre la reforma laboral després de la cimera que aquest dimarts a primera hora ha tingut lloc a la Moncloa entre el president, Pedro Sánchez i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. Més tard n'hi ha hagut una altra amb la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, i els ministres d'Educació, Seguretat Social i Hisenda, però el pacte ja estava encarrilat. Segons el comunicat que s'ha fet públic, el govern espanyol "està compromès amb la derogació de la reforma laboral del 2012 en els termes que estableix l'acord de coalició i el pla de recuperació enviat a la Comissió Europea". I aquí els dos matisos són importants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És cert que s'inclou la paraula derogació que ja constava en l'acord de coalició entre els dos partits, però es precisa que haurà de ser compatible tant amb la lletra petita del pacte com amb els plans de reformes que s'han enviat a Brussel·les per assegurar l'arribada de fons europeus. El text no entra a valorar els aspectes més controvertits de la reforma, com ara la prevalença dels convenis sectorials per sobre dels d'empresa, que sí que consta a l'acord de govern. De fet, des de la Moncloa es rebutja entrar en els continguts de la reforma apel·lant a la "discreció" necessària en tota negociació, i es recorda que la "derogació" no pot ser mai total perquè es crearia inseguretat jurídica. És a dir, es derogaran punts concrets de la reforma del PP i s'hi inclouran aspectes nous per "modernitzar" les relacions laborals.

D'aquesta manera, els dos partits tanquen temporalment la crisi que es va obrir el 22 d'octubre quan Unides Podem va demanar una reunió del comitè de seguiment del pacte de coalició arran de la intenció de Calviño, expressada en un correu electrònic a Díaz, de tutelar les negociacions amb els agents socials. Finalment, l'acord preveu la participació de representants d'Economia i d'altres ministeris en les reunions preparatòries, que tenen lloc els dimarts, i també en la de cada dimecres amb els agents socials, que continuarà encapçalant el departament de Díaz. Les dues vicepresidentes han aparegut aquest dimarts juntes al Senat per donar una imatge d'unitat. A l'entrada, Díaz s'ha mostrat satisfeta amb l'acord. Tot i això, encara no hi ha un pacte sobre tots els aspectes de la reforma. Només s'ha delimitat el terreny de joc que es dibuixa en dos documents: l'acord de govern i els plans enviats a Brussel·les.

Consens amb la patronal

El text fet públic per la Moncloa remarca que l'executiu "busca, a través del diàleg social, un acord amb totes les parts just i equilibrat". Per al PSOE, doncs, és imprescindible que l'acord tingui el vistiplau dels empresaris, mentre que per a Unides Podem no és una condició sine qua non, perquè seria la mateixa cosa que atorgar el dret de veto a la patronal. Aquí és on hi pot haver fricció entre els socis si la patronal decideix despenjar-se de l'acord.

Entre les primeres reaccions a l’acord hi ha la del secretari general de CCOO, Unai Sordo, que ha valorat com a “positiu” l’anunci del govern espanyol malgrat que ha apuntat que parlaven de "llocs comuns" i que la "prova final" del seu compromís serà aquest dimecres a la taula de negociació amb els agents socials, "quan el govern es ratifiqui amb tot el que s'ha negociat fins ara". El líder sindical ha rebaixat l'eufòria recordant que el que ha anunciat aquest dimarts l’executiu és el que es recull a l’acord del 2019. “Es fa corresponsable de les seves propostes”, ha expressat. Sobre la posició de la CEOE, que ara per ara es manté allunyada de la proposta del govern, Sordo ha apuntat a una “sobreactuació” de la patronal i no ha descartat “un acord tripartit” entre sindicats, patronals i govern espanyol, informa Núria Rius.

El termini per aprovar la llei s'acaba a finals d'any, segons el compromís contret per l'executiu espanyol amb Brussel·les. Des d'Unides Podem s'interpreta aquesta crisi com un intent del PSOE d'evitar un protagonisme excessiu de Yolanda Díaz. Però des dels socialistes se subratlla que es tracta del funcionament normal d'una coalició quan es preveu aprovar una legislació tan transcendental i amb tantes implicacions com la reforma laboral.

stats