Política 01/10/2019

Puigdemont descarta marxar de Bèlgica si es reactiva l'euroordre

Titlla de "deliri" que se'l vinculi amb els CDR empresonats i convoca l'Assemblea de Càrrecs Electes

Xavi Tedó / Júlia Manresa
5 min
Puigdemont titlla de deliri que se'l vinculi amb els CDR empresonats i ho atribueix al desig de reactivar l'euroordre

Barcelona / Brussel·lesL'expresident Carles Puigdemont descarta marxar de Bèlgica quan previsiblement es reactivin les ordres europees de detenció després de la sentència de l'1-O. El líder independentista a l'exili ha explicat que tant ell com la resta de consellers exiliats s'han "preparat per afrontar-les des dels països on viuen". Ho ha explicat després d'una reunió amb els membres del Consell per la República en què s'ha acordat la convocatòria de l'Assemblea de Càrrecs Electes com a primera fase per articular la resposta a una sentència condemnatòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'Assemblea de Càrrecs Electes és un organisme per constituir que estaria format per tots els càrrecs elegits democràticament que voluntàriament s'hi vulguin adherir (regidors, alcaldes, diputats...) i que serviria per prendre decisions o fer debats que superen el marc autonòmic i que no es poden prendre des de Catalunya. El Consell per la República ha instat a convocar-la però no està clar quin paper tindria dins d'aquest organisme. De fet, en els fonaments del Consell per la República ja es deixava clara la intenció de convocar l'assemblea. Per això a partir d'ara han constituït grups de treball per articular la crida a tots els càrrecs electes (tant independentistes com no independentistes) amb l'expectativa d'atreure també els comuns i articular una primera resposta a la sentència.

Justament, Puigdemont creu que les presumptes vinculacions amb els membres dels CDR empresonats són un "deliri" que atribueix a la voluntat de reactivar l'euroordre contra ell "empastifant tot el moviment independentista". Per això, ha negat que hagi tingut cap contacte amb els membres dels CDR empresonats i que no necessita cap enllaç per parlar amb el president Torra. "Estem preparats per afrontar la tercera euroordre quan el Tribunal Suprem dicti sentència, però el procés d'extradició és llarg, tenim experiència i sabem com hem de treballar", ha dit sobre la possibilitat que prosperés la petició.

En una entrevista a Catalunya Ràdio des de la Casa de la República de Waterloo, Puigdemont ha negat cap mena de contacte amb els CDR arrestats. "No m'he reunit mai amb cap d'ells i no necessito cap intermediari per parlar amb Torra", ha deixat clar. L'expresident ha insistit que "ningú s'ha posat en contacte amb mi de manera directa o indirecta" i ha subratllat que "no hi ha cap drecera que passi per la violència". "Només hi ha la via de la resistència no violenta que defugi d'actituds irresponsables", ha afegit. Puigdemont ha lamentat que "sortim de casa condemnats" i ha posat èmfasi en la via no violenta per la qual aposta l'independentisme.

"L'independentisme ja ha mostrat les seves credencials des de fa molt de temps i si algú és irresponsable que s'adoni de les experiències que han fet altres moviments i que han acabat sempre en fracàs", ha avisat. "Hem sabut resistir aquesta pulsió (violenta)", ha assenyalat en tot cas. L'expresident ha recordat que sempre ha cridat a no caure en provocacions quan els grups espanyolistes arrencaven llaços grocs amb agressions i violència. "La gent va resistir amb una actitud admirable", ha ressaltat.

Pel que fa a la resposta a la sentència, Puigdemont ha assegurat que ha "de tenir un vessant institucional i un altre dels partits en què l'amnistia ha de ser un ingredient indispensable perquè no som culpables, i que ha d'anar lligada al dret a l'autodeterminació". "La resposta institucional ha de ser coral i sé que s'hi està treballant", ha apuntat en relació a les converses entre totes les formacions sobiranistes. "Si ha una sentència condemnatòria, la resposta que espera el poble de Catalunya és que sigui unitària perquè serà una alenada de reconfort", ha afegit.

Quant a les mobilitzacions postsentència, Puigdemont ha dit que "totes les vies democràtiques són útils i la via de la desobediència civil ho és". "Aquesta via s'ha practicat en totes les democràcies del món. Tot el que forci l'Estat a negociar és bo", ha reiterat davant les mobilitzacions que preparen Tsunami Democràtic i altres plataformes independentistes. També ha avalat la vaga general que ha convocat la Intersindical el dia 11 d'octubre i ha descartat alhora que Torra convoqui eleccions com a resposta al veredicte del Suprem.

Ratificar el mandat de l'1-O

En relació amb les eleccions espanyoles del 10-N, l'expresident exiliat ha afirmat que "hem d'aprofitar totes les eleccions per corroborar i ratificar el mandat de l'1-O" i ha dit que "ningú es pot quedar a casa després de la sentència". "La gent ha vist què ha passat en aquests dos anys i que l'acord amb l'Estat és impossible i, per tant, hem de fer política en aquest context", ha admès. "Necessitem doblegar l'Estat a les urnes i només hi ha aquesta via", ha conclòs.

Si se superessin el 50% dels vots independentistes als comicis del 10-N, Puigdemont ha afirmat que "es demostraria que som majoria". Davant la negativa del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a acceptar un referèndum d'autodeterminació, l'expresident ha opinat que a l'Estat "tant li fa el percentatge de suport a la independència", però ha matisat que els seus aliats d'Europa no ho veurien igual. "La seva mirada canviaria si superéssim el 50% dels vots perquè és el primer que em pregunten a Europa", ha explicat abans de deixar clar que "Europa no serà neutra perquè les majories imperen".

Puigdemont s'ha mostrat esperançat de poder exercir d'eurodiputat. "Jo soc eurodiputat, com l'Oriol i el Toni, perquè complim els requisits, a l'haver-nos pogut presentar i ser escollits", ha remarcat, i ha denunciat les "trampes" que l'Estat ha fet arribar al Parlament Europeu. Sobre la seva possible candidatura en unes noves eleccions catalanes, l'expresident ha afirmat que ara vol treballar des de l'Eurocambra.

Davant l'amenaça de Pedro Sánchez d'aplicar el 155, Puigdemont ha denunciat que no es pot justificar per "indicis de violència" i ha argumentat l'advertència del líder del PSOE pel fet que "està en campanya electoral i anar contra les aspiracions de Catalunya dona vots", però ha subratllat que "necessita del Senat per aprovar el 155 i ara mateix està suspès".

"Les diferents sensibilitats en el nostre espai no em molesten"

Sobre la refundació de l'espai postconvergent, Puigdemont ha destacat que a les últimes cinc eleccions s'han presentat sota la marca de JxCat i ha negat problemes interns. "Hi ha diferents sensibilitats, però això no és un problema. Els de Poblet a mi no em molesten, hi ha un espai amb moltes visions que coincideixen que Catalunya necessita ser un estat independent", ha apuntat.

L'expresident també s'ha referit als canvis en la cúpula dels Mossos i ha deixat clar que es va assabentar per la premsa de la dimissió d'Andreu Martínez. "Això és una qüestió interna del Govern i jo no hi intervinc", ha remarcat. "No conec la interioritat del Govern i mai vaig donar cap instrucció política als Mossos perquè l'1-O triomfés", ha explicat per desmentir la connivència entre la policia catalana i l'executiu durant la tardor del 2017.

stats