Política 30/12/2016

Puigdemont es compromet a fer el referèndum i a aplicar-ne el resultat "sense dilacions ni excuses"

En el seu primer discurs de Cap d'Any assegura que ni a ell ni al seu Govern els faltarà "valentia i coratge": "Estem a punt i ho demostrarem"

Gerard Pruna
2 min

BarcelonaSi fa un any el president de la Generalitat en funcions era Artur Mas i el missatge de Cap d'Any servia per cridar a la CUP a assumir el seu "deure de decidir" -s'esgotava el temps per arribar a un acord d'investidura o anar a unes noves eleccions-, aquest divendres ha estat Carles Puigdemont qui s'ha posat deures. En el seu primer discurs de Cap d'Any com a president, Puigdemont s'ha compromès a celebrar un referèndum "legal i vinculant" el 2017 i a fer que el Govern i el Parlament n'apliquin el resultat "sense dilacions ni excuses".

Després que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, hagi insistit aquest migdia que la seva postura respecte al procés sobiranista és manté immòbil i que no autoritzarà un referèndum, el president de la Generalitat ha tornat a remarcar que no es mourà del seu objectiu de posar les urnes abans que acabi el setembre del 2017, i que el referèndum serà legal "perquè es convocarà d'acord amb el mandat de les lleis", i vinculant perquè el resultat serà el que el Govern i el Parlament aplicaran.

"Estem a punt i ho demostrarem", ha afirmat Puigdemont en un discurs breu des del saló Verge de Montserrat del Palau de la Generalitat. El president català ha presentat l'any que s'obre com un curs "clau" i de "gran transcendència" per al futur de Catalunya, en el qual, ha assegurat, ni a ell ni al seu executiu els faltarà "valentia i coratge" per complir el compromís que va adquirir quan encara no fa un any va ser investit: "Portar el país de la postautonomia a la preindependència".

Sense resposta de Madrid

Després de reivindicar que el seu Govern ha fet del diàleg el seu principal instrument de treball i posar com a exemple de la capacitat de teixir consensos l'última cimera del referèndum, Puigdemont ha lamentat que el govern espanyol no hagi donat resposta encara a la "mà estesa" de la Generalitat per pactar el referèndum.

"Continuarem tenint la mà estesa sempre, però des del compromís i la fidelitat als nostres principis", ha apuntat abans de cloure el seu discurs reivindicant que Catalunya "s'ha guanyat el seu reconeixement com a nació en el marc d'una Europa que volem més unida, més segura i més democràtica".

Més enllà del procés, Puigdemont ha volgut subratllar que 2016 ha estat el millor any en creixement econòmic i creació d'ocupació des de l'inici de la crisi, i ha destacat el compromís del Govern amb "cercar el benestar per a tots els catalans i les catalanes sense excepció" perquè, ha dit, les persones, "pensin el que pensin i siguin d'on siguin", són el centre de l'acció de Govern.

Per això ha fet una crida a aprofitar les oportunitats que brindin els indicis de recuperació i la revolució tecnològica, vetllant alhora perquè siguin també "motiu d'equitat i d'inclusió social".

stats