Puigdemont veu possible ser president encara que no hi hagi majoria absoluta independentista

El candidat de Junts anuncia que es tornarà a presentar si hi ha una repetició electoral

3 min
Puigdemont fotografiat recentment al sud de França, a la seu de JUNTS

ArgelersTotes les enquestes del 12-M apunten a un hemicicle fragmentat que requerirà pactes per formar govern després de les eleccions. I, aquest dijous, el candidat de Junts, Carles Puigdemont, s'ha erigit en el presidenciable amb més opcions de reunir els suports. Més que el cap de llista del PSC, Salvador Illa, ha dit. En una roda de premsa organitzada per l'ACN, ha assegurat que només preveu ser president a través d'un pacte entre els partits independentistes, cosa que descarta un govern amb el PSC. Ara bé, també ha assegurat que no descarta ser president encara que el sobiranisme no sumi majoria absoluta. De quina manera? Puigdemont considera que si queda primer dins l'independentisme pot reunir el suport d'almenys Esquerra i la CUP i ser investit a través d'una majoria simple en segona volta. En aquest escenari interpreta que el PSC no bloquejaria la seva elecció perquè la governabilitat de Pedro Sánchez depèn de Junts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No negociaré amb ells ni hi haurà un canvi de cromos. El PSC sabrà el que ha de fer i haurà d'assumir les conseqüències de les seves decisions. Què farà? Estaria bé que sabéssim què farà el PSC en cas que hi hagi la possibilitat de fer un govern independentista en majoria simple", s'ha preguntat.

El candidat de Junts, Carles Puigdemont, durant la roda de premsa de l'ACN.

I és que Puigdemont ja ha alertat que, si els socialistes li barren el camí a Catalunya, això tindrà efectes immediats a Madrid, on el president espanyol, Pedro Sánchez, depèn dels seus vots per tirar endavant la legislatura. "Totes les opcions seran legítimes", ha deixat clar, però també ha afegit que en un context en què el PSC bloquegi la possibilitat que sigui president –ja sigui oposant-s'hi de forma activa o fent un pacte a l'estil de Barcelona amb el PP i els comuns– voldrà dir que el PSOE no es creu, ha dit, la mediació que duen a terme a Suïssa per resoldre el conflicte. "Seria una demostració que és una farsa", ha dit.

Alhora, ha volgut deixar clar que ell en cap cas farà Salvador Illa president. "Cap vot d'aquesta candidatura que jo encapçalo servirà per fer president Salvador Illa", ha dit, i ha demanat a Esquerra que aclareixi si es compromet al mateix. "¿Els vots d'ERC serviran en qualsevol circumstància per fer president el delegat del PSOE a Catalunya? [...] Ens agradaria que [ERC] fos clar com nosaltres", ha dit.

Sigui com sigui, també ha volgut esvair dubtes sobre quin serà el seu futur polític si no s'aconsegueix una majoria per investir president i hi ha una repetició electoral. Ha anunciat que tornarà a ser ell el presidenciable si hi ha noves eleccions: "Podria competir per primera vegada en set anys en igualtat de condicions amb els meus rivals", ha afirmat, ja que ja hi hauria en vigor l'amnistia i podria fer campanya des del Principat. Ara bé, també ha dit que no valora aquest escenari perquè creu que s'evitarà: "Seria una mala notícia per a la ciutadania i per a la democràcia –ha dit–. Els que resultem escollits tenim la responsabilitat de posar-nos d'acord i oferir al país una fórmula de govern", ha acabat.

Se sent representat per "CDC"

Després que l'expresident Jordi Pujol li hagi donat suport en aquestes eleccions, Puigdemont ha assegurat que és un "honor" que li faci costat, i ha reivindicat per primer cop –i en campanya– el llegat de l'expresident. Ha assegurat que se sent "representat" per Convergència, ressaltant la tasca de "reconstrucció nacional" que va fer amb la seva obra de govern i remarcant que ell hi va militar des del 1983 fins que es va extingir. També s'ha referit a Artur Mas, que ahir va demanar el vot per Junts des de Vilassar de Mar: "Té una gran importància [el seu suport], perquè fa tres anys donava suport a una altra opció política, el PDECat, que va treure 70.000 vots".

Contra qui sí que ha disparat Puigdemont és contra Pere Aragonès. Després que el president i candidat d'ERC alertés aquest dimecres de possibles "retallades" si Junts tornava al Govern, el cap de llista de Junts ha sentenciat: "L'autor intel·lectual i material de les retallades és el padrí del candidat d'Esquerra en aquestes eleccions", ha dit, en al·lusió al suport de l'exconseller Andreu Mas-Colell a Aragonès en aquests comicis.

stats