Política 24/05/2019

Puigdemont avisa el Congrés que suspendre els diputats presos és "prevaricar"

JxCat recorrerà al TC i, si cal, a Estrasburg: "Europa posarà Espanya al seu lloc"

Júlia Manresa / Núria Orriols
4 min

Brussel·les / BarcelonaAmb el cartell de la Comissió Europea –el govern de la Unió Europea– a l'esquena, Carles Puigdemont ha estat acompanyat aquest divendres pel president de la Generalitat, Quim Torra, en un dels seus últims actes de campanya abans de les eleccions. Un acte en què, a banda de demanar el vot per a la llista que encapçala, ha carregat contra la decisió dels lletrats de la mesa del Congrés de Diputats que avala la suspensió dels diputats presos. La decisió definitiva de la mesa s'ha sabut després de la intervenció de Puigdemont, però l'expresident ja ha avisat aleshores que la suspensió dels presos polítics podria ser prevaricació: "Si algú vol prevaricar, ja s'ho faran".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont ha recorregut a la ironia perquè no s'ha mostrat gens sorprès per la decisió, però també ha pressionat la nova presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a qui, abans de saber la decisió definitiva, s'ha adreçat per recordar-li: "Encara tenen una colossal oportunitat de dir prou per defensar la sobirania del poder legislatiu i dir que les decisions que concerneixen els diputats només les pot adoptar el ple". L'expresident a l'exili considera "increïble" que "el poder judicial digui al poder legislatiu de quina manera s'han d'interpretar les lleis del Congrés". I, per això, ha apuntat directament als socialistes per "passar-se la pilota" amb el poder judicial. "¿No són ells els que diuen que s'ha de respectar la llei? Doncs que s'apliquin la medicina", ha etzibat criticant la "barroera confusió de poders, impròpia d'una democràcia", que al seu parer suposa tota aquesta polèmica.

I, un cop sabuda la decisió definitiva, l'expresident a l'exili no ha trigat a reaccionar a través de Twitter, també tirant d'ironia i fent una crida a respondre-hi a les urnes:

Unitat entre presos i exiliats

Ho ha dit al costat del president de la Generalitat, Quim Torra, i dels també candidats a les eleccions europees i exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. L'escenari aquesta vegada ha estat perfectament buscat per deixar clar que, per a la llista de JxCat-Lliures per a Europa, l'objectiu d'entrar al Parlament Europeu és jugar la carta de les institucions europees en la internacionalització del Procés. I aquesta ha sigut l'única referència que ha fet Torra en un breu discurs introductori: “Si vam fer el que era correcte enviant els nostres presos al Congrés i al Senat, farem el camí correcte al Parlament Europeu”. El president català també ha fet notar que si a l'acte els acompanyaven els fills dels exconsellers empresonats Jordi Turull i Meritxell Borràs, i també de Jordi Sànchez, era per fer una demostració "d'unitat" entre els presos i exiliats.

Perquè la bandera de la unitat de l'independentisme és la que Puigdemont insisteix en fer onejar després del no d'ERC a concórrer conjuntament a les europees. En els seus parlaments en clau electoral, Puigdemont, Comín i Ponsatí han insistit que la seva voluntat era denunciar "l'anomalia democràtica" que vivuen a Espanya i que suposa que ells hagin pogut fer un acte de campanya lliurement al "cor de la Unió Europea", mentre que els pares dels joves que els acompanyaven eren a la presó. Han assegurat que a les institucions europees defensaran la via democràtica per aconseguir exercir el dret de l'autodeterminació i s'han erigit com a actors per lluitar contra l'auge de l'extrema dreta i també dels "nacionalismes d'estat" que no volen reconèixer la diversitat. En el "sentit de defensa democràtica", ha aclarit, Puigdemont ha sentenciat: "Europa serà catalana o no serà".

JxCat presentarà una petició de reconsideració i després anirà al TC

Després de la suspensió dels diputats processats per rebel·lió a la mesa del Congrés, JxCat ha carregat contra el sistema polític i judicial de l'Estat assegurant que es tractava d'un "cop a l'estat de dret". "Mai a la vida s'han suspès diputats electes sense una resolució judicial ferma", ha assegurat el diputat Jaume Alonso-Cuevillas en una compareixença davant els mitjans de comunicació a la seu del carrer Jesús de Barcelona.

A parer seu, la mesa del Congrés no és la competent per prendre aquesta resolució i ha insistit que la decisió depenia de la comissió de l'estatut del diputat i de ple després de la petició d'un suplicatori del Tribunal Suprem. "És contrària a la normativa aplicable", ha dit. "Espanya és una democràcia plena de forats", ha afegit, assegurant que el que ha passat aquest divendres al Congrés era una interpretació contrària al que preveuen les lleis. JxCat ha anunciat que presentaria una petició de reconsideració a la mesa perquè es replantegi la decisió i, si cal, presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional.

Aquest procés obrirà el camí als diputats suspesos a Estrasburg, on Cuevillas s'ha mostrat convençut que els donaran la raó. "Europa posarà Espanya al seu lloc", ha sentenciat.

Borràs i Cuevillas en un acte de JxCat el 24 de maig del 2019

La diputada Laura Borràs, per la seva banda, ha afirmat que malgrat la decisió d'avui els diputats presos mantenen la mà estesa al diàleg a les institucions espanyoles. En relació amb si mantindran o no l'acta d'electes, Borràs ha dit que es desplaçaran a Soto del Real per abordar la situació i ha dit que "respectarien" la decisió que prenguin els presos. Per respondre a la suspensió dels diputats, Borràs ha cridat a votar de "manera massiva" Quim Forn a l'Ajuntament de Barcelona per tornar a "sotmetre a un test d'estrès" l'Estat en la constitució dels consistoris el 15 de juny vinent.

stats