Política 14/10/2016

Puigdemont surt reforçat després de la qüestió de confiança, segons el CEO

El 57% dels ciutadans creuen que el debat el va guanyar el president de la Generalitat, que es consolida com el líder més ben valorat

Aleix Moldes
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després del seu discurs

BarcelonaLa "cadena de confiances" que Carles Puigdemont es va fixar com a objectiu en la qüestió de confiança del passat 28 de setembre sembla haver-se traslladat a l'opinió pública. Aquesta és, almenys, una de les conclusions que es pot extreure de l'enquesta que ha fet pública aquest divendres el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). El 57% de les persones que van seguir el debat afirmen que el president de la Generalitat en va ser el guanyador, i es consolida com el líder més ben valorat amb una nota mitjana de 6,61. Puigdemont aprova entre els votants de JxSí (8,32), però també entre els de la CUP (7,33) i fins i tot entre els del PSC (5,57). Suspèn, en canvi, entre els de CSQP (4,5), Ciutadans (2,95) i el PP (1,55).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont va superar la qüestió de confiança gràcies al suport de la CUP, i gairebé el 70% dels enquestats que van seguir el debat van acabar "satisfets" amb el resultat. "La imatge del president ha sortit reforçada", ha destacat el director del CEO, Jordi Argelaguet, en roda de premsa.

Més enllà de Puigdemont, el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, és l'altre líder que aprova en el debat amb una nota mitjana de 5,53. Pel que fa a l'oposició, el president del grup socialista, Miquel Iceta, obté un 4,85; la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, un 4,78 -i aprova entre els votants de la CUP i entre els de JxSí-; el president de CSQP, Lluís Rabell, un 4,69; la presidenta de C's i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, un 3,67, i el president del grup popular, Xavier García Albiol, un 2,56.

JxSí es consolida com la força amb més intenció de vot

El CEO també ha preguntat per la intenció directa de vot en unes eleccions catalanes, i es consoliden, segons Argelaguet, quatre tendències. La primera, que JxSí és la força que més intenció directa de vot acumula. Un 31,6% dels 800 enquestats afirmen que votarien la coalició independentista, que té un votant molt fidelitzat: el 84,6% dels que afirmen que ja els van votar el 27-S ho tornarien a fer. El CEO només pregunta pels grups actuals al Parlament, fet pel qual no introdueix en la variable ni el PDECat ni ERC, que podrien optar per presentar-se per separat.

La segona tendència és el creixement de CSQP que, en intenció directa, se situa en la segona posició amb un 10,3%. És un percentatge inferior al que els 'comuns' van obtenir en el baròmetre del passat 22 de juliol (16%), però les enquestes són diferents. La que s'ha fet pública aquest divendres és telefònica i no presencial, s'enquesten 800 i no 1.600 persones i està feta en un altre context polític. En tot cas, Argelaguet ha afirmat que la "tendència" detectada en les últimes enquestes és la pujada dels votants de la confluència d'esquerres.

Si CSQP puja, C's baixa. En intenció de vot se situa en la quarta posició, per sota de JxSí, CSQP i el PSC. Un 6,4% dels enquestats afirmen que votarien el partit taronja, per sota del 7,8% que diuen que votarien el PSC. Com la resta de partits, també cau en intenció directa. De fet, l'únic grup que puja són els indecisos, que se situen en el 17,3% del total. El PPC, que és l'últim partit en intenció directa, arriba al 2,3%.

La quarta tendència, segons Argelaguet, és la fuga de votants de la CUP cap a JxSí. Només el 54% de les persones que afirmen haver votat els anticapitalistes el 27-S repetirien en unes noves eleccions, mentre que un 27% marxarien cap a Junts pel Sí segons l'enquesta. Argelaguet ha reconegut que el nombre de votants de la CUP no és significatiu, ja que només són 37 dels 800 entrevistats, però que la fuita cap a la coalició independentista s'ha detectat també en els baròmetres anteriors. En intenció directa de vot la CUP arriba al 3,1%.

stats