Política 09/02/2016

Puigdemont planteja una consulta al territori sobre BCN World

En una entrevista a 8tv, el president de la Generalitat es mostra convençut que la CUP serà "lleial" a l'acord amb Junts pel Sí i aprovarà els pressupostos

Laia Vicens
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant l'entrevista a 8tv / MARC ROVIRA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat que el Govern es planteja sotmetre a votació del territori el projecte BCN World per decidir si es tira o no endavant i en quines condicions. "Si el que hem de fer per resoldre el tema és una consulta, estem disposats a fer-ho", ha afirmat en una entrevista a 8tv.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest és un dels temes que més separa Junts pel Sí -sobretot CDC- i la CUP, que demana aturar immediatament el macrocomplex d'oci i joc que s'ha de construir entre Salou i Vila-seca. Puigdemont ha tornat a dir que és un "projecte viu" -ja ho va fer fa uns dies al Parlament, en respondre una pregunta del PSC- i ha defensat que hi ha "una part del territori" que vol BCN World. "És una gran importància estratègica per l'economia catalana", ha dit. El president de la Generalitat també ha avançat que aquest dimecres es reunirà a Palau amb representants de Hard Rock, una de les empreses inversores del projecte.

Tot i les diferències amb els cupaires, Puigdemont ha dit que se sent "còmode" amb el pacte amb la CUP –ha admès que no ho estava quan CiU va pactar amb el PP– i està convençut que el partit de l'esquerra anticapitalista "complirà" l'acord signat amb Junts pel Sí i aprovarà els pressupostos. "Res fa pensar que incompleixi allò que ha signat, perquè la CUP sap que l'arquitectura dels propers 18 mesos descansa en l'estabilitat parlamentària".

En diverses ocasions, Puigdemont s'ha mostrat "segur" que la CUP aprovarà els comptes, i això que aquest dimarts els cupaires han avisat que no se'ls pot demanar un "suport acrític en pro de l'estabilitat". De fet, a la CUP ja hi ha sectors que pressionen perquè la formació anticapitalista no doni suport als comptes. Puigdemont ha tret importància al comunicat d'Endavant, una organització que forma part de la CUP i que era contrària a l'acord amb Junts pel Sí, en recordar que Endavant "és un moviment però no és la CUP". "No tinc cap dubte que la CUP serà lleial al compliment", ha dit, tot preguntant-se: "Per què hem de posar la CUP sota sospita?".

L'entrevista, la quarta des que és president de la Generalitat, arriba en plena polèmica entre Junts pel Sí i la CUP per la negociació dels pressupostos. Els últims dies, la portaveu del Govern, Neus Munté; la de CDC, Marta Pascal, i l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, han recordat a la CUP que el pacte signat inclou l'estabilitat parlamentària i que això passa per aprovar els pressupostos.

Puigdemont, però, s'ha mostrat comprensiu amb un partit que "no és convencional" i que recull "moltes sensibilitats i estratègies", tot i que ha defensat que els cupaires tenen "tot el dret" a arribar acords amb el Govern.

Catalunya, "en condicions de ser independent"

Puigdemont ha afirmat que el compte enrere cap a la independència ja ha començat –ha fet referència diverses vegades als 17 mesos que li queden com a president– i ha assegurat que "Catalunya està en condicions de ser un estat independent". Tot i això, ha insistit que el procés independentista "va començar a les urnes i acabarà a les urnes" perquè seran els ciutadans qui donaran el vistiplau als passos del Govern.

Un executiu que Puigdemont ha defensat tot i reconèixer que "li van donar fet". "Era un Govern que estava molt avançat en les converses, s'hi havia treballat molt", ha explicat. Ara bé, ha dit que no va ser "cap sorpresa" i ha reivindicat que els consellers estan "cohesionats" tot i ser de forces polítiques diferents.

stats