Per què Puigdemont tria Rull com a representant als debats electorals?

El partit defensa l'experiència política de Rull i nega que sigui el pla B

3 min
Carles Puigdemont i Josep Rull, abans de començar el ple

BarcelonaLa campanya de Carles Puigdemont està pensada per "deixar enrere les pantalles", tant pel que fa als mítings, com pel que fa als debats electorals. És per això que aquest dilluns, en el primer cara a cara entre tots els candidats, el representant de Junts a l'escenari no era Puigdemont, sinó l'exconseller i número tres de la llista, Josep Rull. Serà ell, segons les fonts consultades del partit, la veu dels juntaires en la majoria de debats electorals que hi hagi durant la campanya del 12-M, ja que l'expresident no hi vol participar de forma telemàtica: considera que no està en igualtat de condicions. Una qüestió que no és pacífica: ja ha generat el primer xoc entre Junts i Esquerra perquè el president, Pere Aragonès, reclama debatre amb el líder de Junts. "El president Puigdemont no vol debatre", es queixa el republicà, assegurant que el format és una excusa.

I per què Puigdemont tria Josep Rull? Segons les fonts consultades, ha elegit el candidat amb més trajectòria política de les primeres espases de la candidatura, encara que sigui el número tres de la llista. La número dos de Junts, Anna Navarro, és empresària de l'àmbit de les tecnologies i acaba d'aterrar dels Estats Units com a fitxatge independent de Puigdemont. De moment totes les trobades que fa són de caràcter privat, segons explica el partit, i només aquest dimarts ha difós una conversa enllaunada entre ella i l'expresident. De fet, l'àmbit en què podia participar era el debat d'aquest dilluns de Pimec, centrat en la situació econòmica, però el partit ha optat per situar-la com a interlocutora de Foment, en la trobada que Junts ha mantingut amb la cúpula de la patronal de la gran empresa catalana a Perpinyà.

En tot cas, Puigdemont ha assegurat que compta amb ella pel futur govern de Catalunya si té majoria per ser investit: "Un perfil com el teu, una trajectòria com la teva, ens aniria molt bé en el Govern. Un Govern que pugui tenir persones com tu també podria inspirar d'altres a contribuir a un esforç que ha de ser col·lectiu", ha afirmat.

Des de ja fa dies que Josep Rull es prepara amb el seu equip per afrontar els debats electorals més importants. Fins a aquesta convocatòria electoral del 12-M no estava a primera línia política, sinó en el sector privat, a la Mútua de Terrassa, que és el lloc on va començar a treballar quan encara estava a la presó de Lledoners per la condemna pel referèndum de l'1-O.

En tot cas, no és el primer cop que Puigdemont delega els debats electorals en altres membres de la llista. El 2017 ja va passar. En aquell moment va ser Jordi Turull qui va anar al de TV3 i al de TVE i Rull a La Sexta. Aquesta vegada Turull no s'ha presentat a les eleccions perquè està inhabilitat pel Procés i Rull, que va quedar lliure de condemna després de la supressió de la sedició pactada entre ERC i el PSOE, assumirà la representació de l'expresident a Catalunya.

El pla B?

El 2017 Puigdemont tenia majoria per ser investit al Parlament, però no va tornar de Bèlgica perquè el Tribunal Constitucional va vetar la investidura telemàtica i el llavors president del Parlament, Roger Torrent (ERC), va suspendre el ple d'investidura. Llavors, Junts va optar per un pla B, Quim Torra, després de mesos de debat dins les files independentistes. Sis anys i mig després, ¿Josep Rull és el pla B si Puigdemont no pot tornar? Des del partit ho neguen rotundament.

Junts assenyala que aquest cop no hi ha plans alternatius a l'expresident, amb l'argument que podrà ser present a Catalunya ja pel debat d'investidura gràcies a la llei d'amnistia: Puigdemont es va comprometre la setmana passada a ser a la cambra catalana tingui o no tingui majoria per ser elegit president, ja que en aquell moment la norma ja haurà entrat en vigor.

Debat a Perpinyà?

D'altra banda, des de Junts asseguren que si l'expresident no participa en els debats electorals és perquè es fan a Barcelona. Així, recorden la seva aposta per fer el debat amb més rellevància, el de TV3, a Perpinyà (la Catalunya del Nord) per tal que l'expresident hi pugui tenir una participació presencial. Fonts de Junts remarquen que la televisió pública hi té delegació i que d'aquesta manera es podrien veure les cares tots els candidats.

Ara bé, els partits no independentistes rebutgen desplaçar-se fora del Principat per debatre amb Puigdemont. Per tant, veten aquesta possibilitat. Només el president, Pere Aragonès, s'ha mostrat disposat a viatjar fins a la Catalunya del Nord, no només per fer un debat amb totes les formacions polítiques, sinó també per fer un cara a cara amb el cap de llista de Junts. No obstant això, l'expresident es nega a discutir a dos amb el candidat d'Esquerra: "Cal treballar braç a braç", diu, sobre els republicans.

stats