Govern de la Generalitat

Puigneró fitxa Mercè Conesa per a l'Incasòl

L'expresidenta del Port de Barcelona havia fet costat al PDECat en la ruptura amb Junts

2 min
Mercè Conesa amb el vicepresident, Jordi Puigneró, i l'exconseller Damià Calvet

BarcelonaL'expresidenta del Port de Barcelona i exalcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, fitxa per a la conselleria de Vicepresidència i Territori de Jordi Puigneró. Segons ha pogut saber l'ARA, dirigirà l'Institut Català del Sòl i està previst que sigui nomenada demà en la reunió del consell executiu. Albert Civit, que fins ara era qui ocupava la plaça de director, recuperarà el seu lloc com a gerent d'aquesta institució, un càrrec que ja va ocupar quan era Damià Calvet qui liderava l'organisme abans de ser conseller. L'Incasòl és una empresa pública clau en les polítiques d'habitatge de la Generalitat, ja que té competències en matèria de planejament i gestió del sòl urbanitzable de l'administració. De fet, per llei se li atribueix la promoció pública de l'habitatge de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mercè Conesa es torna a apropar així a Junts per Catalunya, encara que sigui com a independent. No va ser així en un primer moment, ja que Conesa havia sigut una de les veus del Partit Demòcrata que reclamaven marcar perfil ideològic i de gestió i es va quedar a les files dels d'Àngels Chacón quan hi va haver el divorci amb Junts el setembre de l'any passat. Conesa era la presidenta del consell nacional del Partit Demòcrata, però recentment ja va manifestar la seva voluntat d'apartar-se de càrrecs orgànics de partit i no es va presentar a la reelecció del càrrec. Al PDECat li va agafar el relleu l'ex secretari general de Presidència i actual vicepresident de la Diputació de Tarragona pel Partit Demòcrata, Joaquim Nin.

Fonts de Junts situen el fitxatge de Conesa dins l'estratègia de recuperar l'espai de centre que el partit va perdre en les eleccions del 14 de febrer en favor de la candidatura de Chacón –que es va quedar a les portes de treure representació al Parlament– i en part també d'Esquerra. Està en sintonia amb el posicionament del partit a favor de l'ampliació de l'aeroport del Prat o l'aposta dels Jocs d'Hivern, així com el fitxatge de l'exdirectiu de La Caixa Jaume Giró a la conselleria d'Economia. El partit creu que durant la presidència de Quim Torra va perdre el contacte amb el món econòmic i tot aquest seguit de moviments van en la línia de recuperar-lo.

La voluntat de Conesa de seguir vinculada a l'administració, malgrat l'aposta que va fer d'entrada pel PDECat, ja es va manifestar quan es va formar l'últim govern de la Generalitat. Ella dirigia el Port de Barcelona –va ser la primera dona en fer-ho– amb Damià Calvet com a conseller de Territori i va manifestar la seva voluntat de seguir al capdavant d'aquesta infraestructura quan Jordi Puigneró va arribar al departament. Tanmateix, el seu lloc era cobejat i finalment va ser cessada i substituïda pel mateix Calvet. En el seu acte de nomenament, on tots tres eren presents, Puigneró va lloar la tasca de Conesa assegurant que els seus anys de gestió han deixat una "petjada molt important".

Conesa forma part d'un nucli que prové de Sant Cugat i que ha tingut una llarga trajectòria institucional a través de CiU. D'aquí neix el vincle amb Calvet i també amb Puigneró, que va treballar a l'equip de govern de Conesa quan va ser alcaldessa de la ciutat. Aquest lligam va quedar tocat amb el divorci entre el PDECat i Junts per Catalunya, però un any després es comença a refer.

stats