La família Pujol

Pujol: "Em dol que em diguin corrupte. Poso la mà al foc per la gran majoria de la meva família"

"Per qui més pateixo és per la família i per Catalunya", ha explicat

ARA
2 min
Jordi Pujol, durant una conferència a la UPF / Jordi Pizarro

BarcelonaNo és gens habitual que el president Jordi Pujol respongui a preguntes des que el dia de Sant Jaume del 2014 confessés haver mantingut diners a Andorra durant la seva presidència. Ha decidit fer-ho aquest divendres de manera extraordinària en l'últim dia de Josep Cuní al matinal de SER Catalunya. I, malgrat les giragonses, ha acabat entomant el tema: "Esclar que em dol que em diguin corrupte". "Jo no he cobrat ni una pesseta", ha subratllat abans que Cuní li preguntés: "I la seva família?" "No ho sé", ha balbucejat inicialment fins que ha remarcat que "posaria la mà al foc per la gran majoria" de la seva família. En aquest punt no ha detallat per qui no l'hi posaria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No tot ha anat prou bé", ha reconegut, sentint-se "responsable" de la indignació i tristor que va provocar la seva confessió. La família Pujol amb ell al capdavant està pendent de judici a l'Audiència Nacional i la Fiscalia (i les conclusions del jutge) sospita que es tractava d'una banda organitzada per enriquir-se aprofitant el poder del pare com a president de la Generalitat. El fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, és el principal assenyalat pel jutge.

"Per qui més pateixo és per la família. I per Catalunya", ha afegit qui va ser el president més longeu de la història de Catalunya. Ara, als 92 anys, està convençut que el seu temps "ha passat" i tem la mort, tot i que li fa "mandra" pensar que encara podria viure "cinc o sis anys més".

Ha costat que acceptés respondre a les preguntes sobre el tema del qual tothom parla els últims vuit anys. "No he vingut avui aquí per això", havia apuntat a l'inici de l'entrevista. Però, com ha recordat Cuní: "En les dotzenes d'entrevistes que li he fet, jo sempre li he preguntat el que creia que li havia de preguntar i vostè sempre ha respost el que ha volgut". Al final de l'entrevista, però, Cuní ha insistit i ha obtingut les respostes. "Visc instal·lat en el dolor, però, en canvi, mantinc l'esperança perquè si la perdo em moriré".

Operació Catalunya

Convençut que "no trobaran res" ni d'ell ni de "la gran majoria" de la seva família, Pujol no s'ha mostrat sorprès al conèixer darrerament que les clavegueres de l'Estat l'havien posat com a objectiu número 1 a batre. "Ja fa molt de temps que sabíem que érem víctimes d’una persecució política", ha explicat. Considera que el motiu és el seu "nacionalisme" català, que no pas independentisme, perquè no se n'ha sentit mai. "Sempre que em venia algun jove amb l'estelada li recordava que la nostra bandera és la quadribarrada".

Avui reconeix que veu Catalunya en un mal moment, però centra els problemes en la política. "La política de Catalunya és la que passa un moment de crisi i això té repercussions en moltes altres coses", ha opinat. Han de ser els polítics, ha dit, els que resolguin la situació sabent que Espanya té una actitud "hostil". "Amb això hi hem de comptar i superar-ho", ha demanat en to optimista. El país, però, va més enllà de la política, i considera que continua evolucionant en molts àmbits.

stats