Política 16/02/2015

El cunyat de Pujol es distancia de la versió de l'expresident sobre la fortuna: "No ens consta que fos una herència"

Francesc Cabana ha reconegut des del Parlament que desconeix "d'on surt la fortuna" oculta de l'expresident, germà de la seva dona

Laia Vicens
4 min
El cunyat de Jordi Pujol, Francesc Cabana, arribant al Parlament / CÈLIA ATSET

Barcelona“No ens consta, i ho dic en plural, que fos una herència, ni un llegat, ni una deixa”. Les paraules són del cofundador de Banca Catalana i cunyat de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Francesc Cabana, que ha comparegut aquesta tarda a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal, des d'on ha assegurat que no sap “d'on surt la fortuna” de la família Pujol, ja que al testament del pare dels Pujol, Florenci Pujol, no hi consta cap compte corrent a l'estranger. “De l'origen dels diners en sé tant com vostès”, ha resumit als diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cabana, però, ha sigut molt prudent a l'hora de dir d'on provenen els fons, però ha negat que provinguin de la venda d'accions de Banca Catalana. “Jo hauria posat les mans al foc per ell”, ha afirmat, i ha insistit en diverses ocasions al llarg de tota la compareixença que ni s'ensumaven que els seus cunyats tenien aquests diners a l'estranger. Uns diners que Cabana va conèixer “dos o tres dies abans” de la confessió de Pujol. “Sobre l'existència d'aquests quatre milions d'euros, juro que no en sabíem res, no ho sabíem”, ha reiterat. De fet, ha dit que li va arribar a preguntar a Pujol: "De quina herència ens parles?". Cabana també ha relatat que es va comprar el diari 'El Mundo' del 7 de juliol en veure el que hi deia a la portada. “Em va sorprendre que els interessats no diguessin res”, ha admès.

Per això, i preguntat sobre si Artur Mas tenia coneixement d'aquests comptes, ha dit: "Si nosaltres no en sabíem res, ningú més en sabia res. Començant per Mas i acabant pel porter de casa seva".

El cunyat de Pujol ha explicat que la primera reacció en conèixer la fortuna va ser d'“incredulitat”, després d'“indignació” i finalment de “compassió”. "Quan em desperto al matí i obro els ulls encara penso: no pot ser", ha relatat, compungit. Una confessió que ha fet “mal” als cunyats de Pujol, les persones “més properes” a l'expresident, que “coneix molta gent però no té un cercle d'amics”. Fins i tot, Cabana ha explicat com, quan la seva dona va al mercat, li diuen, en relació a la hipotètica herència: “Maria, què t'ha tocat, a tu? No t'ha tocat res? Devies ser molt mala filla...”.

Sobre la futura compareixença de Pujol a la comissió d'investigació, Cabana s'ha compromès a dir-li a Pujol que expliqui l'origen real de la fortuna oculta. "L'hi diré, però no sé si em farà cas", ha dit. Sobre la compareixença al Parlament el 26 de setembre, polèmica perquè Pujol va renyar la resta de diputats, Cabana ha explicat que Pujol li va reconèixer que se n'havia "adonat" que ho havia fet "malament".

La relació amb Pujol-Ferrusola

El cunyat de Pujol ha detallat com era la seva relació amb l'expresident. Ha relatat que Pujol “no es preocupava pels diners” i, a mode d'anècdota, ha explicat que “encara li havies de donar 20 duros per pagar una cervesa i un cafè”. Després de la confessió, ha dit que “les relacions no s'han trencat” ni amb ell ni amb la seva dona, Marta Ferrusola, però ha reconegut que “les visites no són per beure cava”. “Li vaig dir: Jordi, tens aquesta casa oberta”, ha explicat Cabana.

Cabana ha explicat que fa un any va tenir “problemes relacionats amb una inspecció d'Hisenda”, que finalment va imposar una sanció de 70.000 euros als cunyats de Pujol-Ferrusola. “L'hi vaig explicar [a Jordi Pujol]. No va moure ni les celles, i jo vaig pensar que no tenia diners per ajudar-me”, ha explicat, i ha afegit que va començar a “fer gestions per vendre la biblioteca”, el patrimoni més “important” que té Cabana, per poder pagar la sanció.

L'advocat ha dit que Pujol i Ferrusola visitaven bastant Cabana i Maria Pujol, però ell fa “20 anys” que no va a casa del matrimoni. Ha explicat la relació que tenen amb una frase: “Ell sabia perfectament què em passava a mi, però jo mai sabia que els passava a ells. No explicaven res, molt poca cosa, tampoc dels fills”. Fins i tot ha recordat que Maria Pujol va enfadar-se molt perquè "ni ens van dir" que havien tingut un besnét. Al final de la compareixença, també ha dit: "Jo ja li he dit tot el que li havia de dir, i ell no m'ha dit res del que m'havia de dir".

Els Ferraris dels fills

Cabana ha dit que li “sorprenia” el “ritme de vida” dels fills de Pujol, “sobretot del gran”, en referència a Jordi Pujol Ferrusola. “Tenia Ferraris, 15 o 20 cotxes, i es va fer construir una casa a Pedralbes”, ha relatat Cabana, que ha afegit que "anar amb un Ferrari pel món és riure's de la gent que passa gana". De fet, ha explicat que "que el nebot fes alguna operació poc clara, ja ens ho temíem". Ara bé, aquestes eren actituds que “no lligaven gens, gens, amb el seu pare”. "En Jordi Pujol i Soley l'última cosa que faria seria construir-se una gran torre a Pedralbes", ha sentenciat, perquè el matrimoni Pujol-Ferrusola feia una vida "absolutament austera". "Vida de luxe, ni de bon tros", ha afirmat.

Tot i això, Cabana ha dit que “ja deu fer vint anys” que no veu el primogènit dels Pujol. Ha afegit també sobre el Pere, el seu fillol: “El veig molt poc i ni em felicita el sant”.

El cunyat de Pujol ha assegurat que “estima” l'expresident i ha dit: “No li desitjo cap mal i espero que se'n surti bé”. Uns desitjos que ha estès als seus nebots. Ara bé, ha avisat: “Mai faltaré a la veritat per fer-los un favor”.

"Ni un sol aprofitament a Banca Catalana"

Cabana també ha assegurat que "no hi va haver ni un sol aprofitament personal en el cas de Banca Catalana". De fet, ha afirmat que si haguessin trobat "alguna cosa" la resta de partits i l'estat espanyol "s'hi haurien tirat com llops".

Ha qualificat de "putada" que el Banc d'Espanya intervingués Banca Catalana.

stats