Política 26/09/2014

Les deu preguntes clau dels diputats a Jordi Pujol

Els negocis dels fills a l'ombra del pare i la pèrdua de credibilitat després d'una confessió negada centren l'interrogatori

i
Ferran Casas
2 min

BarcelonaEls negocis dels fills, la pèrdua de credibilitat, el perquè de la confessió en aquest moment o la literalitat "hologràfica" del testament de Florenci Pujol han centrat l'interès dels diputats, que han intentat que Jordi Pujol posés llum en alguns punts foscos de la seva declaració al Parlament. De forma quasi unànime han entonat l'"ara sí que toca" i rebutjat les lliçons ètiques de Pujol, que els ha respost irat per les seves insinuacions i afirmacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. De Gemma Calvet, d'ERC: "Per què aquesta confessió? Té a veure amb el moment processal dels seus fills? Si és així ha d'entendre que generi dubtes. No ha estat positiva políticament, la confessió". La republicana s'ha referit al perjudici que, per a la imatge del procés polític, ha creat el cas Pujol.

2. De Miquel Iceta, del PSC: "Pot assegurar que cap familiar seu ha usat el seu nom per fer negocis a l'ombra de la Generalitat de forma il·lícita?". Els fills de Pujol són ara el seu punt feble, les especulacions han estat moltes (dos d'ells estan imputats i un investigat) i la sensació és que la confessió de Pujol és només un intent de 'tapar-los'.

3. "Els diners provenien de la venda d'accions de Banca Catalana abans de la fallida amb informació privilegiada?". Els socialistes van intentar, a principis dels 80, erosionar Pujol amb el cas i ell el va girar contra el PSOE. Avui, el líder socialista l'ha desenterrat.

4. D'Alícia Sánchez-Camacho, del PP: "Vostè va dir a Antena 3 en una entrevista que ni vostè ni la seva família tenien diners a estranger. Com vol que el creguem ara?". La líder del PP ha insistit molt en la falta de credibilitat de l'expresident contrastant les seves afirmacions amb els fets reconeguts.

5. "La persona que va administrar el llegat del seu pare era, tal com s'ha publicat, el pare del president Artur Mas?". Camacho ha intentat empastifar Mas pels negocis i les evasions dels Pujol, com van intentar a la campanya electoral del 2012.

6. De Joan Herrera, d'ICV-EUiA: "Va actuar quan va saber que el seu entorn aprofitava per fer negocis gràcies a la seva posició?". ICV sempre ha denunciat els papers dels fills de Pujol, i Herrera ha denunciat els negocis foscos fets gràcies al pare.

7. D'Albert Rivera, de Ciutadans: "Per què ara? Qui li va trucar i li va dir que això sortiria? Tenia informació privilegiada, com sempre? Està pactant amb Hisenda?". Rivera ha donat a entendre que Pujol sempre ha tingut informació privilegiada del PSOE i el PP perquè n'ha estat soci i que aquesta informació li ha permès anar-se escapolint de la Justícia.

8. "El 2012 va parlar amb Rajoy quan 'El Mundo' va treure informacions? Va parlar-hi per intentar que allò es parés?". El líder de Ciutadans ha apuntat que Pujol va usar els seus contactes polítics per intentar 'parar el cop' contra ell i contra Artur Mas.

9. De David Fernàndez, de la CUP: "CDC s'ha finançat algun cop de forma il·legal? Ens pot confirmar el que deia un conseller nacional del partit que ho feien amb comissions il·legals del 3%?". El portaveu de l'esquerra independentista ha posat al punt de mira el finançament presumptament il·legal de CDC, que en breu es jutjarà pel cas Palau.

10. "Se'n recorda del tinent coronel Matas Zapata i la relació que tenien per evadir?". Algunes informacions han apuntat que un ex guàrdia civil hauria blanquejat diners dels Pujol. El diputat ha intentat obtenir-ne alguna explicació.

stats