Política 07/04/2011

Quatre eurodiputats dels Països Catalans, els únics de l'Estat disposats a renunciar a volar en primera

Ramon Tremosa, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Rosa Estaràs han donat suport a una esmena de contenció pressupostària que ha estat rebutjada per l'Eurocambra. El pressupost de 2012 serà un 2,3% superior al de 2011

Agències
2 min

Brussel·lesEls eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) són els únics, amb la balear Rosa Estaràs (PP), que accepten volar en classe turista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resta d'europarlamentaris de l'Estat espanyol s'han negat aquest dimecres a estrènyer-se el cinturó i a renunciar a viatjar en business en els vols de menys de quatre hores.

El socialista Raimon Obiols i els populars Alejo Vidal-Quadras i Santiago Fisas han votat en contra d'estalviar en bitllets d'avió, com la resta del PSOE i del PP i l'àmplia majoria de l'Eurocambra: 402 vots a favor contra només 216 en contra i 56 abstencions. Maria Badia (PSC) ha optat per abstenir-se.

El Parlament Europeu ha rebutjat la proposta d'Esquerra Unitària i els Verds per estalviar "establint com a norma general la compra de bitllets d'avió en classe econòmica per als vols de durada inferior a quatre hores" (bàsicament els que parlamentaris i funcionaris fan dins de la UE per anar de casa seva a Brussel·les o Estrasburg). Aquesta contenció de la despesa, en la línia de la que aplica el president de la Generalitat, Artur Mas, que va fer en classe turista (i amb la low cost Vueling) els seus desplaçaments a Madrid i Brussel·les, preveia algunes excepcions: podrien seguir viatjant en primera classe els eurodiputats d'edat més avançada o amb problemes de salut.

Però el convergent Tremosa, el republicà Junqueras, l'ecosocialista Romeva i la popular Estaràs són els únics que han votat a favor d'aquest estalvi. Fins la passada legislatura, als eurodiputats se'ls pagava el bitllet en primera classe tot i que volessin en turista i es podien quedar els centenars d'euros de diferència sense ni tan sols haver de presentar el justificant. Ara només se'ls retorna l'import real que els ha costat el bitllet i molts han optat per volar en business, ja que l'estalvi no va a parar a les seves butxaques sinó a l'Eurocambra. A Tremosa, Junqueras i Romeva se'ls veu molt sovint en els Vueling Barcelona-Brussel·les i asseguts en els seients de classe turista.

La notícia s'ha estès per la xarxa i s'ha convertit ràpidament en trending topic a Twitter, i això ha forçat alguns eurodiputats del PSOE a al·legar que s'han equivocat i que no eren conscients del que estaven votant. Fins i tot la portaveu del comitè electoral del PSOE, Elena Valenciano, ha hagut de demanar excuses i garantir que es canviarà el vot. També l'eurodiputat d'UPyD, el partit de Rosa Díez, Francisco Sosa Wagner, farà marxa enrere. Els caps de files del PP i del PSOE, Jaime Mayor Oreja i Juan Fernando López Aguilar, han votat no a volar en classe turista.

El Parlament Europeu ha aprovat apujar-se el pressupost el 2,3% (cinc dècimes per sota de la inflació mitjana a la UE), fins a 1.725 milions d'euros, i ha rebutjat estalviar en bitllets d'avió i congelar els complements del seu sou, com les dietes. Els eurodiputats tenen un sou base mensual de 6.200 euros i cobren fins a 40.736 euros de despeses l'any, i això sense comptar els bitllets d'avió i els viatges (que se'ls abona a banda) ni els 4.300 que reben cada mes per a despeses d'oficina o els 17.000 amb què paguen els assistents.

Rebombori a la xarxa

Els usuaris d'internet de seguida s'han manifestat contraris als eurodiputats que han votat en contra d'aquesta esmena. Tant és així que en pocs minuts el hashtag #eurodiputadoscaraduras ha esdevingut trending topic a Twitter.

stats