Política 11/06/2019

Què és la llei de Godwin i què té a veure amb el judici del Procés?

Melero censura que la Fiscalia cités el nazisme en les seves conclusions

N. Orriols
2 min

BarcelonaQuè és la llei de Godwin i què té a veure amb el judici del Procés? L'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, ha introduït aquest concepte durant les seves conclusions a la sala del Tribunal Suprem. Després que la setmana passada el fiscal Javier Zaragoza, artífex de l'acusació de rebel·lió, fes referència a Hans Kelsen per definir el que va passar l'octubre del 2017 a Catalunya com un "cop d'estat" i apuntar que el jurista austríac havia fugit del nazisme, Melero li ha esmenat la major censurant que "contamini" la causa del Suprem amb els "fets més sagnants" de la història contemporània europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"[El fiscal Zaragoza] No va citar Hans Kelsen pel que va dir sobre el cop d'estat, que no deixa de ser un tòpic més que gastat. Va introduir Kelsen en el debat incomplint la llei de Godwin sobre les analogies nazis o, el que és el mateix, la 'reductio ad Hitlerum'. Kelsen li va ser molt útil [a Zaragoza] per fer sortir els nazis en la discussió, amb la seva fugida com a conseqüència del nazisme. I en aquest judici, amb les sensibilitats polítiques entorn de la qüestió que es dirimeix, la mera menció als nazis pot contaminar la percepció que aquí es tingui", ha dit l'advocat de Forn.

Melero ha seguit el seu parlament exposant la llei de Godwin: "La regla de Godwin diu que, en qualsevol debat, si dura prou, en un moment determinat algú mencionarà els nazis. I afegeix que qui ho faci, perd", ha sentenciat Melero. "Aquests fets, els més sagnants i dolorosos a la història contemporània europea, no poden contaminar el debat. No estem parlant dels nazis", ha conclòs.

Mike Godwin és un advocat dels EUA famós per aquest enunciat.

stats