DIARI DE CAMPANYA D'ICV-EUiA
Política 10/05/2014

I què en pensen, del dret a decidir?

ICV-EUiA no aprofita per reivindicar el 9-N en els actes amb els seus socis espanyols i europeus, favorables a la consulta. La 'troica' i la derrota del bipartidisme passen a la campanya ecosocialista per davant del procés

Marc Toro
2 min
Els aliats d'ICV-EUiA del sud d'Europa van preferir ahir mirar cap a una altra banda quan es va preguntar per la consulta / ACN

BarcelonaErnest Urtasun comparteix escenari amb representants de Syriza, L'Altra Europa per Tsipras i el Front de Gauche. Els ecosocialistes han decidit organitzar un acte conjunt per demostrar la força de l'esquerra alternativa del sud d'Europa. Després de dues hores d'atacs contra la 'troica', un periodista pregunta als convidats: "Què pensen del dret a decidir de Catalunya?"

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resposta oficial arriba per part de la número dos de la llista d'ICV-EUiA, Núria Lozano, qui, en català, insisteix: "Tenim la comoditat i el privilegi de poder comptar amb tots els aliats per posar en marxa del dret a decidir". La resta assenteixen. "Però ho volem decidir tot!", afegeix Lozano . Stravos Karagkounis, de Syriza, afegirà més endavant el seu suport al "referèndum" català.

Que el procés sobiranista segresti la campanya europea i que tots els actes girin entorn del mateix és pesat. Pels polítics, pels periodistes i per la mateixa ciutadania. Ara bé, després que en precampanya Urtasun hagi recordat per activa i per passiva que la seva candidatura és l'única que compta amb "socis espanyols i europeus" favorables a la consulta, sorprèn que quan finalment els té davant no aprofiti per reivindicar-la.

La consulta tampoc ha aparegut al míting d'aquest dissabte al matí amb el líder d'IU, Cayo Lara, i l'eurocandidat de la formació espanyola, Willy Meyer. A l'Auditori Can Roig i Torras de Santa Coloma de Gramenet s'ha parlat força de Catalunya, de les polítiques de dretes de CIU i de les incoherències del PSC, però no hi ha hagut referències al procés.

ICV-EUiA està per la consulta, és una evidència, però davant els seus companys de batalla europeus no ho fa tan evident. Demà arriba a Catalunya el tercer aliat d'Urtasun en la defensa del dret a decidir: Ska Keller, la candidata dels Verds europeus a presidir la Comissió Europea. Parlarà del 9-N? En tot cas, sempre podrem esperar a preguntar-li... què en pensa del dret a decidir?

stats