ERC s'incomoda amb Rufián però li manté la confiança

El partit li reclama que abandoni el cos a cos amb Puigdemont

3 min
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, aquest dilluns al Congrés al costat del portaveu parlamentari del grup, Gabriel Rufián.

BarcelonaQuan comença al Parlament la sessió de control al Govern, l'única manera que hi ha de comunicar-se amb el president és per missatge. Aquest dimecres, Pere Aragonès en va rebre un del seu equip que el posava en alerta sobre l'últim exabrupte del líder d'ERC a Madrid. Gabriel Rufián li acabava de dir "tarat" a Carles Puigdemont. Sense massa temps per articular i preparar bé una resposta, quan Aragonès va ser interpel·lat sobre la polèmica va optar per la via més contundent: desautoritzar-lo. No ho havia fet en dues polèmiques anteriors de caire similar. El dubte raonable és, doncs, aquest: està en qüestió el paper de Rufián?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest últim episodi ha incomodat en el si del partit, però la direcció ha intentat tancar la polèmica aquest dijous. Qüestionar Rufián ara, a més, seria tant com donar ales als plantejaments de Junts. Aragonès ha sigut el primer: "És evident que són unes declaracions que no comparteixo i vaig ser molt explícit [...]. Per a mi, tema tancat, tornem a la feina", ha dit en una entrevista amb Catalunya Ràdio. El mateix protagonista, Rufián, ha intentat també rebaixar la polèmica reiterant les seves disculpes i mostrant-se disposat, si fa falta, "a parlar amb qui sigui i demanar perdó mil vegades més". Fonts del seu entorn defensen que ja s'ha fet evident que va ser "clarament una equivocació".

Aquesta vegada, però, Rufián s'ha emportat algunes advertències més contundents que en altres ocasions, pel que fa al seu partit. Per exemple la de la secretària general, Marta Rovira, que va dir que "nosaltres [Esquerra] no ens podem equivocar d'adversaris, tampoc". O també de companys amb escó, com el diputat al Parlament Rubén Wagensberg, que va qualificar el comentari d'"indecent" i "repugnant". En aquesta ocasió, la sensació és que les paraules havien sigut desafortunades i que era difícil dissimular-ho. "No es va posar bé. És un comentari desencertat. No té cap sentit ofendre una de les persones de l'1-O", reflexiona un altre diputat. "No és oportú en el temps ni en el contingut", concedeix un altre, ja que ahir era el dia que tot el protagonisme havia de recaure en l'acord pel català.

Des de la direcció d'ERC hi ha la consigna d'evitar al màxim el cos a cos amb Puigdemont, ja que hi veuen més un risc que una oportunitat. "I frivolitzar-hi és un error", explica una veu de Calàbria. Fonts de la direcció, però, defensen que de seguida va sortir Aragonès a moure peça per deixar el tema "tancat" i afegeixen que amb Rufián "la confiança hi és".

El líder d'ERC a Madrid també ha tingut en aquest ocasió defensors explícits. Per exemple el seu infatigable company de batalles, Joan Tardà, que dimecres mateix deia que el fet d'haver-se disculpat amb rapidesa "l'honora". "A nosaltres, la gent de Junts també ens diu de tot i no es disculpen", reivindica un càrrec important del partit. Rufián és, des del principi, un dels actius més valorats per Junqueras perquè compleix una de les missions més preuades per al líder republicà: penetrar en sectors de la població més aviat refractaris als postulats independentistes. "Arriba a una gent a la qual no arriba ningú més d'ERC", explica una veu republicana autoritzada. En definitiva, té un megàfon que per al partit és decisiu, per molt que a vegades presenti contrapartides negatives. De fet, al març Junqueras va sortir en defensa de Rufián en la que llavors era la seva última polèmica: "És un personatge extraordinari que fa una feina extraordinària".

Candidat a Santa Coloma

El paper de Rufián també s'ha vist sacsejat per un altre factor: si res es torça, serà el candidat d'ERC a les eleccions municipals de Santa Coloma de Gramenet. No sorprèn l'aposta, però sí que genera interrogants sobre el seu futur a Madrid. L'esquema de partida, segons diverses fonts consultades, és que lluiti per l'alcaldia -missió complicada, perquè és un feu del PSC- sense deixar l'escó al Congrés. "Això tira endavant sense cap discussió", explica una d'aquestes fonts. Fins i tot sense renunciar a ser candidat de nou a Madrid. Ara per ara, però, ningú vol acabar d'obrir les carpetes de les futures eleccions. L'interès d'ERC és, per sobre de tot, tancar la de les polèmiques amb Carles Puigdemont. I, si pot ser, que no es torni a obrir.

stats