Política 20/10/2016

Qui decidirà si s'ha d'investigar Carme Forcadell?

El Tribunal Superior de Justícia designa l'expresidenta de l'organisme, Maria Eugènia Alegret, com a ponent per decidir si s'admet a tràmit la querella contra la presidenta del Parlament

Montse Riart
2 min
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, pot ser inhabilitada pel Tribunal Constitucional.

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) decidirà dilluns que ve si investiga la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per permetre la votació sobre les conclusions de la comissió d'estudis del procés constituent. La Fiscalia s'ha querellat contra Forcadell per desobediència i prevaricació. El Tribunal Superior de Justícia ha designat aquest dijous els magistrats que prendran la decisió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sala d'admissió la conformaran tres magistrats: l'actual president del TSJC, Jesús Maria Barrientos; el magistrat Carlos Ramos i l'expresidenta de l'alt tribunal català, Maria Eugènia Alegret, que ha estat designada ponent de la qüestió. Això vol dir que serà ella qui redacti l'informe amb la proposta sobre l'admissió o no de la querella que hauran de validar els altres dos magistrats.

Maria Eugènia Alegret: una expresidenta amb experiència

L'expresidenta del Tribunal Superior de Justícia, Maria Eugènia Alegret, ja va haver de decidir sobre les admissions a tràmit de les múltiples denúncies presentades contra Artur Mas pel 9-N. Tot i que no va ser ponent en la decisió de tramitar la querella de la Fiscalia contra l'expresident i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, sí que ho va haver de fer respecte de la del sindicat policial Manos Limpias, que es va triar endavant, però de manera acotada.

Alegret és una de les membres de la conservadora Associació Professional de la Magistratura, i va dirigir la investigació contra l'exdiputat convergent Xavier Crespo per haver acceptat suborns d'un empresari rus mentre era alcalde de Lloret de Mar. El tribunal el va condemnar a 9 anys d'inhabilitació.

Jesús Maria Barrientos: la defensa de la independència judicial

L'actual president del TSJC, també de perfil conservador, va accedir al càrrec a principis d'any. Des de l'inici del seu mandat s'ha caracteritzat per la defensa de la independència del poder judicial: "Que ningú acudeixi als tribunals per trobar solucions al debat social obert a Catalunya", demanava en la seva presa de possessió.

Fa unes setmanes, a l'acte d'obertura del curs judicial, va tornar a defensar la imparcialitat dels jutges: "És injust i perillós difondre sospites sobre la independència dels jutges".

Carlos Ramos: l'exfiscal designat pel Parlament

L'exfiscal Carlos Ramos és l'únic dels 3 magistrats que conformen la sala d'admissió que va ser designat a instàncies del Parlament. És fiscal de carrera i havia participat en els casos contra l'exconseller Jordi Planasdemunt i contra l'exjutge Lluís Pascual Estevill.

stats