Política 31/05/2014

Rajoy s'obre ara a parlar de canvis a la Constitució però no traurà "cap conill del barret" per a Catalunya

El president espanyol nega que estigui "enrocat" i s'ofereix a parlar amb Mas "amb llums i taquígrafs", tot i que li retreu que no li truqués per informar-lo del pacte sobre el 9-N

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dissabte que no es nega a parlar de canvis a la Constitució, tot i no ser ara el debat prioritari a l'Estat des del seu punt de vista. En la clausura de les jornades del Cercle d'Economia, que se celebren a Sitges, Rajoy ha exigit, això sí, que abans de parlar de reformar la Constitució se sàpiga exactament quin abast ha de tenir la reforma i a quin model territorial es vol arribar. En tot cas, ha advertit que ell no traurà "cap conill del barret" per oferir-lo a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com a condició per abordar una reforma constitucional, ha puntualitzat que primer cal saber "el contingut de la reforma", si es vol anar cap a un "sistema federal simètric o asimètric", si s'han de revisar les competències exclusives, partir la sobirania nacional o repensar el funcionament del Senat. "És molt important saber l'objectiu, després ja buscarem el procediment", ha afegit Rajoy, unes paraules que topen amb la postura oferta el dia abans per la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va subratllar que no és moment d'abordar una reforma constitucional perquè "no hi ha un principi de consens". Rajoy sí que ha deixat clar, però, que el debat que ell considera prioritari no és aquest, sinó el futur de la Unió Europea, el manteniment de l'estat del benestar i la recuperació econòmica.

Rajoy ha centrat de fet el gruix de la seva intervenció a destacar els símptomes de recuperació que s'observen en l'economia espanyola, tot i que també ha volgut contestar a les apel·lacions del president del Cercle d'Economia, Antón Costas, que minuts abans l'havia convidat a impulsar una reforma de la carta magna.

També ha hagut de respondre a una dotzena de preguntes dels assistents referides al procés català, algunes de les quals li preguntaven per què no mou fitxa i intenta desbloquejar el conflicte directament amb Mas. "Jo no estic enrocat", ha assegurat Rajoy, que s'ha queixat que Mas no li va trucar "ni abans ni després" de l'acord sobre la data i la pregunta de la consulta, assolit el 12 de desembre per les forces del dret a decidir. "Me'n vaig assabentar pels diaris", ha insistit.

Dit això, ha dit que està "disposat a escoltar el que vulgui plantejar" Mas, sempre que estigui "dins de la llei" i les converses es facin "amb transparència, amb llums i taquígrafs". Això exclou, a parer seu, parlar sobre la consulta del 9 de novembre. Una consulta que creu que no s'arribarà a convocar –"no se'm passa per la imaginació", ha dit– perquè "vulneraria la paraula" de Mas de fer-ho tot legal. "Ho veig impensable", ha reblat.

En clara referència a la consulta que defensa el president de la Generalitat, Artur Mas, ha ironitzat que si tots dos governs van camí d'un xoc de trens és perquè "algú va per la via equivocada".

stats