DIARI DE CAMPANYA DEL PP
Política22/09/2015

El PP dobla l'aposta: quatre actes de Rajoy en sis dies a Catalunya

Desembarcament massiu de ministres i càrrecs populars durant la campanya

Mario Martín Matas

BarcelonaEl PP s'ha conjurat per entomar el repte que representen les eleccions de diumenge. Al desembarcament massiu de ministres, càrrecs del partit i presidents autonòmics s'hi ha sumat també el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que en els últims sis dies de la campanya electoral participarà en quatre actes diferents. Diumenge va a ser a Badalona, aquest dimarts fa un míting a Reus, demà es desplaçarà a Girona i divendres, l'últim dia en què es pot demanar el vot, tornarà a Barcelona. Serà la traca final i, per assegurar la cobertura internacional de l'acte, comptarà amb la presència i el suport de l'expresident francès Nicolas Sarkozy. Tota la carn a la graella en un intent per salvar els mobles i retenir el màxim nombre dels 19 diputats amb què compten actualment al Parlament, malgrat que les enquestes auguren un fort descens.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cal remuntar-se a la campanya de les catalanes del 2010 per trobar una presència similar de Rajoy. De fet, el president del govern espanyol ja va ser a Lleida en l'inici de la campanya i, una setmana abans, va passejar per Badalona de la mà de Xavier García Albiol, en un intent per mostrar proximitat. A les eleccions del 2010 Rajoy encara no era president i va poder prodigar-se a Catalunya, una presència que va minvar a les eleccions del 2012 i que ara ha tornat a incrementar-se de forma notable. Els últims anys han sigut els anys del gran apogeu del PP, també a Catalunya, on va aconseguir assolir un rècord de representació i un 13% dels vots. Ara bé, el resultat de les eleccions municipals han encès totes les alarmes, i és que el partit va recular fins a obtenir un registres similars als de quan es presentava sota la marca d'Aliança Popularva perdre la meitat dels regidors.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de convocar les eleccions generals al més tard possible i aprofitar tot aquest temps per seguir legislant a cop de majoria absoluta, el PP sap que tard o d'hora haurà de passar per les urnes, i les eleccions catalanes poden resultar decisives també si es fa una lectura en clau espanyola. Si C's els avança o si no són capaços de superar el PSC, més enllà del que sumin les forces independentistes, serà un mal resultat. Ara bé, ningú podrà retreure'ls que no s'hagin implicat a fons i, per tant, la victòria o la derrota seran plenament compartides. Des del primer dia, en què Albiol va envoltar-se de sis presidents autonòmics del PP, la presència dels populars ha sigut constant a Catalunya. Soraya Sáenz de Santamaría, María Dolores de Cospedal, Pablo Casado, Javier Arenas, Jorge Fernández Díaz, i fins i tot el ministre de Justícia, Rafael Català, en un acte que poc tenia a veure amb la campanya, s'han multiplicat per donar un cop de mà.

L'estratègia prèvia, publicitada pel mateix Albiol, passava per augmentar la presència al territori, i per això el candidat i els ministres han anat per separat i han fet actes simultanis. Especialment intens ha sigut el desplegament a Lleida, on el PP vol mantenir els dos diputats que té ara. Hi ha una altra cosa que no es podrà retreure al PP en aquesta ocasió: la falta de renovació. Els caps de llista per Barcelona, Lleida i Girona són nous i, només tres anys després, també han canviat 6 dels 10 primers noms de la candidatura per Barcelona. Ara només falta veure si el desplegament i aquesta renovació tindran un resultat pràctic diumenge i el PP aconsegueix salvar els mobles. És impossible saber també l'efecte que pot tenir Rajoy en aquesta recta final tot i que, 'a priori', participar en un míting de format tancat no li ha de provocar més maldecaps que una entrevista radiofònica.